DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TJEDNI FOREX
 
Nada ulagača u poreznu reformu potaknula jačanje dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.10.2017. - 09:37:51
LONDON – Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna ojačao jer se ulagači nadaju poreznoj reformi u SAD-u, koja bi dodatno potaknula rast najvećeg svjetskog gospodarstva, ali i inflacije.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio je prošloga tjedna 1,5 posto, na 113,50 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 0,3 posto, na 1,1785 dolara.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna porastao 0,7 posto, na 93,71 bod.

U fokusu ulagača posljednjih je dana bila porezna reforma koju je američki predsjednik Donald Trump obećao još u izbornoj kampanji, a zbog čega je dolar u siječnju dosegnuo najviše razine u 14 godina prema košarici valuta.

Od tada je, međutim, oslabio za više od 12 posto jer su nade u fiskalne poticaje gospodarstvu iz poreznih izmjena u međuvremenu splasnule.

No, prošloga su tjedna takva očekivanja oživjela, nakon što je Senat odobrio prijedlog proračuna za 2018. godinu koji omogućuje republikanskim zastupnicima u Kongresu da prihvate paket poreznih izmjena bez podrške demokratskih zastupnika.

Provede li se porezna reforma, smanjili bi se porezi kompanijama, kao i većini Amerikanaca, što bi trebalo potaknuti potrošnju i ubrzati rast gospodarstva.

To bi, pak, moglo potaknuti rast inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku Fed da ubrza tempo povećanja kamatnih stopa u idućem razdoblje.

"Na tržištima se nakon novih vijesti opet počelo trgovati prema obrascu vođenom takvim očekivanjima. No, treba biti oprezan kod kupnji dolara samo zbog tih razloga dok se ne stekne nešto jasniji uvid u cijelu situaciju", kazala je Thu Lan Nguyen, valutna analitičarka u Commerzbanku.

Dolar će vjerojatno jačati prema jenu i u idućem razdoblju zahvaljujući povećanju razlike u prinosima na državne obveznice te dvije zemlje, kazao je Peter Dragicevich, valutni analitičar u banci Nomura. Dodaje također da japanski izbori ovoga vikenda vjerojatno neće donijeti neka iznenađenja tržištima.

S druge strane, pitanje je kako će se dolar kretati u odnosu na euro, s obzirom da se očekuje da će, osim Feda, monetarnu politiku uskoro početi postupno zaoštravati i Europska središnja banka.