GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na Wall Streetu novi rekordi na početku godine

Na Wall Streetu novi rekordi na početku godine
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.01.2020 / 07:57
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak, prvog dana trgovanja u novoj godini, burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine jer su ulagače ohrabrile nove poticajne mjere u kineskom gospodarstvu.

Dow Jones ojačao je 330 bodova ili 1,16 posto, na 28.868 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,84 posto, na 3.257 bodova, a Nasdaq indeks 1,33 posto, na 9.092 boda.

U 11 od posljednjih 14 trgovinskih dana S&P 500 indeks dosezao je rekordne razine, a jučerašnji dobitak bio mu je najveći u posljednja tri tjedna.

Kao i na drugim najvećim svjetskim burzama, ulagače je ohrabrila odluka kineske središnje banke o smanjenju iznosa gotovine koje banke moraju držati kao rezervu, što će osloboditi oko 800 milijardi juana za kreditiranje građana i kompanija.

To je već osmo takvo smanjenje obveznih rezervi od početka 2018. godine i trebalo bi zaustaviti trend usporavanja rasta kineskog gospodarstva.

Uz to, ulagači su optimistični zbog dogovora između SAD-a i Kine o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, prema kojemu će Washington smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je u srijedu kako će taj sporazum biti potpisan u Washingtonu 15. siječnja.

Time bi se trebao završiti trgovinski rat između dva najveća svjetska gospodarstva, koji je trajao više od godinu i pol i koji je izazvao usporavanje rasta globalnog gospodarstva.

Taj je sporazum, uz smanjenje kamata američkog Feda i popustljive monetarne politike ostalih najvećih središnjih banaka u svijetu, i glavni razlog zbog čega su krajem prošle godine mnoge svjetske burze dosegnule najviše razine u povijesti.

No, dugo razdoblje rasta cijena dionica na Wall Streetu izazvalo je zabrinutosti u vezi moguće korekcije, posebice ako se rast globalnog gospodarstva ne ubrza kao što se ulagači nadaju ili ako ponovno ojačaju napetosti između SAD-a i Kine.

„Osjećam da je tržište precijenjeno, s obzirom na postojeće rizike", kaže Peter Cecchini, strateg u tvrtki Cantor Fitzgerald.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,82 posto, na 7.604 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,03 posto, na 13.385 bodova, a pariški CAC 1,06 posto, na 6.041 bod.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE