DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VELIKI UDJEL
 
Na Ljubljanskoj borzi prodano 4% udjela u Cinkarni
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 20.11.2018. - 16:50:00
Zadnja izmjena: 20.11.2018. - 21:08:39
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj borzi je danas u sedam svežnjeva prodano ukupno 4 posto udjela u Cinkarni Celje. 

Promet ovim dionicama iznosio je čak osam milijuna eura, a Finance neslužbeno doznaju kako su se na strani prodaje našli neimenovani klijenti Alta Investa.

Tako je očito tema preuzimanja Cinkarne nakon nekoliko mjeseci ponovno aktualna. U lipnju je, kako smo tada pisali, luksemburški Anatol u posljednji trenutak iznenada odustao od ponude. Posljedica toga su znatne turbulencije dionica Cinkarne. Dosta toga ukazuje na klasičan slučaj tržišne manipulacije. Anatol je od ponude odustao zato što u propisanom roku ne bi stigao obaviti dubinski pregled Cinkarne. 

Čudno je od početka bilo dosta toga. Anatol je 4. lipnja podnio ponudu za preuzimanje bz naznačene cijene koju nudi. Neobično stoga što je kasnije Anatol cijenu naveo, a još čudnije je što je tu cijenu naveo a bez da je obavio dubinski pregled poslovanja Cinkarne. 

Cijena bi iznosila 220 eura po dionici nakon isplate dividende. To je u tom trenutku, kad se uračuna dividenda, bilo samo tri posto više od tržišne cijene. Već prije objave namjere je društvo u pozivu za glavnu skupštinu predložilo otkup vlastith dionica po cijeni između 170 i 210 eura. Potom je DUTB dan prije objave Anatolove namjere za preuzimanje podnio protuprijedlog prema kojem bi cinkarna vlastite dionice kupovala po cijeni između 220 i 240 eura po dionici. Na kraju je izglasan prijedlog Modre zavarovalnice prema kojem društvo otkupljuje vlastite dionice po cijeni između 250 i 300 eura.