SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SUSRETI
 
Mrsić s predstavnicima sindikata HZMO-a: Hoće li biti otkaza?
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.01.2012. - 18:20:02
ZAGREB - Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić i predstavnici Radničkoga sindikata Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) na današnjem su sastanku zajednički ocijenili da su to ministarstvo i sindikat radnika HZMO-a na istoj strani kada se radi o obrani digniteta poštenoga rada u HZMO-u, njegova razvoja kao modernoga javnog servisa te utvrđivanju i sankcioniranju odgovornih za moguće nepravilnosti u radu HZMO-a iz proteklih godina.
Na sastanku, na kojemu je bio i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever, predstavnici Radničkoga sindikata HZMO-a izvijestili su ministra o uvjetima rada i svojim prijedlozima poboljšanja te izrazili žaljenje zbog novonastale situacije u kojoj su se našli i radnici koji pošteno obavljaju svoj posao, priopćilo je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

Naime, ministar Mrsić najavio je 11. siječnja ove godine da planira reorganizirati HZMO i pojačati nadzor njegova rada, smanjiti broj zaposlenih kojih je danas oko tri tisuće te iz zavoda izuzeti portfelje dionica s kojima raspolaže i prebaciti ih u Ministarstvo financija, kao i da je to ministarstvo zatražilo od nadležnih tijela istragu je li bilo nezakonitih radnji u mirovinskom zavodu, potaknuto medijskim napisima, među ostalim, i o nezakonitostima vezanim uz namještanje mirovina.

Ministarstvo je pak 10. siječnja počelo izradu novoga koncepta ustroja HZMO-a uz napomenu da bi pojačanom nadzoru te službe trebao pridonijeti i novi ustroj toga ministarstva u kojemu je predviđena služba drugostupanjskog medicinskog vještačenja te ostvarivanje prava na osnovi invalidnosti u drugom stupnju. Temeljem toga bit će, najavljeno je, izmijenjen i Statut HZMO-a.

Ministar rada izjavio je pak 13. siječnja da je HZMO trebalo preustrojiti još 2007. kada to nije učinjeno pa će se preustroj obaviti sada, te da to ne znači otkaze nego optimalizaciju rada da bi HZMO bio učinkovitiji u pružanju usluga građanima.

Istoga dana predsjednik NHS-a Krešimir Sever i predstavnici sindikata HZMO izrazili su na konferenciji za novinare nezadovoljstvo medijskim napisima u kojima se, kako navode, na neprimjeren način prozivaju radnici HZMO-a što dovodi i do "pritiska na zaposlene" koji savjesno obavljaju svoj posao.

Predsjednica Radničkog sindikata HZMO-a Višnja Stanišić tada je neprimjerenim ocijenila da se u napisima u "Jutarnjem listu" i "Globusu" o zaposlenicima u toj ustanovi govori kao kriminalcima "koji upadaju u kompjutore i povećavaju mirovine svojim prijateljima i rodbini, masovno primaju mito za lažno umirovljenje".

Sever je pak, kao predsjednik NHS-a u koji su udruženi sindikati u HZMO-u, najavio da će se zbog pritisaka na zaposlene u HZMO-u sastati i s ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem te istaknuo da sindikat apsolutno ne staje na stranu onih koji su prevarili ili izigrali zakon i propise.