SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALITIČARI
 
Morgan Stanley: Kina je ključna za Teslu
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 06.03.2019. - 22:48:50
NEW YORK - Kina je ključno tržište za Teslu no njezine ambicije na kineskom tržištu toliko su velike da analitičar Adam Jonas preporučuje oprez. 

"Nakon što su kineske vlasti privremeno suspendirale carinjenje uvezenih modela 3s, navodeći" nepravilnosti ", uključujući nepravilno označavanje ... zadržali bismo niskima srednja / dugoročna očekivanja za Teslinu sposobnost da vodi vrlo profitabilno kinesko poslovanje", rekao je Jonas. 

Jonas je široko praćen na Wall Streetu zbog ranog rada na analizi Tesli i električnih vozila.

Tesla je u utorak izjavio kako je tvrtka "već postigla dogovor s kineskim carinskim vlastima i da "blisko surađuju s njima kako bi nastavili s postupcima čišćenja tih vozila".
Iako je to rješenje dobro za Teslu, Jonas je rekao da to pitanje "ističe rizike svojstvene američkim proizvođačima automobila i tehnološkim tvrtkama koje žele poslovati u Kini - posebno za područja "koja mogu postati osjetljiva na temelju privatnosti podataka, kibernetičke sigurnosti, robotike i umjetne inteligencije."

Predsjednik Donald Trump nastavlja snažno poticati trgovinski sporazum s Kinom, a Jonas vjeruje da će rezultat tih pregovora vjerojatno biti vrlo važan za tvrtku Elona Muska.

"Budućnost Tesle u Kini mogla bi uvelike ovisiti o konstruktivnim trgovinskim odnosima i ekonomskoj politici sa SAD-om", zaključuje Jonas.