SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UPOZORENJA
 
Moody's: Ekstremno visok rizik od globalne recesije
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 16.10.2019. - 13:51:50
NEW YORK – Postoji „ekstremno velika“ šansa da recesija pogodi globalnu ekonomiju u narednih 12 do 18 mjeseci, a kreatori politika možda neće biti u stanju preokrenuti taj smjer, smatra glavni ekonomist kompanije Moody's, Mark Zandi.

„Čak i ako ne budemo imali recesiju tokom sljedećih 12 do 18 mjeseci, mislim da je sasvim jasno da ćemo imati znatno slabiju ekonomiju“, izjavio je Zandi, a prenosi američka TV mreža CNBC.

Prema njegovu mišljenju, da bi se izbeglo usporavanje ekonomske aktivnosti neophodno je da se dogodi više stvari istovremeno, kao na primjer da ne dođe do eskalacije u tarifnom ratu između SAD-a i Kine, da Britanija pronađe rješenje za Brexit i da centralne banke nastave sa svojim monetarnim poticajima.

„Mislim da su šanse za globalnom recesijom visoke, ekstremno visoke“, rekao je Zandi.

Drugi ekonomisti su, međutim, manje zabrinuti zbog recesije, ali dele Zandijevo mišljenje da će rast nastaviti usporavati.

Esvar Prassad, profesor sa Sveučilišta Cornell, kaže da je privatna potrošnja potpomogla rast u nekoliko ekonomija svijeta, usprkos posrtanju zamašnjaka u drugim sektorima. Ali to, kako naglašava, nije održivo.

„Ne može se računati na to da će potrošači i domaćinstva nastaviti da podstiču rast. Dakle, ključno je osmisliti seriju mjera koje će potaknuti oživljavanje poslovnog i potrošačkog povjerenja i na kraju povećati investicije“, rekao je Prassad za CNBC.