DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
STAGNACIJA
 
Montenegro Airlines: U 2017. rezultat približno isti kao 2015. i 2016.
Autor/izvor: SEEbiz / Vijesti
Datum objave: 22.01.2018. - 10:46:32
PODGORICA - Crnogorski nacionalni avio-prevoznik Montenegro Airlines (MA) je u 2017. godini prevezao ukupno 568.591 putnika u sve tri kategorije saobraćaja, u redovnom, čarter i code share saobraćaju, uz ostvareni nalet od od 10.376 blok sati, odnosno 6.959 letova, sa flotom od pet aviona, saopšteno je danas iz te kompanije.

U saopštenju se dodaje da su postignuti rezultat približno isti kao u 2015. i 2016. godini, kada su u floti imali šest aviona, a ne odstupa značajno u broju prevezenih putnika ni u poređenju sa ranijim godinama, kada je u floti bilo sedam aviona.

"Podsjetimo, biznis planom za 2017.godinu planirali smo da prevezemo 550.000 putnika, međutim cjelokupnim angažmanom menadžmenta i zaposlenih, optimizacijom reda letjenja, boljom popunjenošću putničke kabine i brižljivim planiranjem komercijalne tarifne politike taj plan je značajno premašen. Osim angažmana menadžmenta i zaposlenih u nacionalnoj kompaniji presudna je bila i podrška resornog Ministarstva i Vlade, pa se uprkos brojnim izazovima , uspješno završila poslovna godina i ugovoreni aranžmani", navodi se u saopštenju.

Iz MA su kazali da su tokom cijele 2017. godine saobraćali ka osam destinacija: Beograd, Beč, Frankfurt, Cirih, Ljubljana, Rim, Pariz i Moskva, a tokom ljetnje IATA sezone su obnovili i linije kao što su: London, Kopenhagen, Sankt Peterburg, Dizeldorf i Lion.

"Tokom cijele godine imali smo seriju čarter letova ka Bariju i Napulju, dok su u toku ljetnje sezone realizovane i serije letova ka: Bratislavi, Nantu, Ajaču, Lincu i Salzburgu, i prvi put od osnivanja i serije čarter letova za Tel Aviv i Helsinki. Samo u periodu visoke sezone od 1. juna do 30. septembra 2017. godine, Montenegro Airlines je prevezao blizu 300.000 putnika, ili preciznije 297.732 putnika u sve tri kategorije saobraćaja, redovnom, čarter i kod šer. Najveće faktore popunjenosti putničke kabine na redovnim linijama imali smo ka Londonu 86%, Ljubljani 79%, Moskvi 78%, Sankt Peterburgu 77%, Frankfurtu i Lionu 74%, Parizu 72%. Prema Beogradu taj faktor je iznosi 84%", kazali su iz MA.

Navode i da je interesantno pomenuti i podatak da je 37% od ukupno 267,375 prevezenih putnika u redovnom saobraćaju tokom perioda visoke sezone doputovalo sa tržišta Zapadne Evrope.

"Montenegro Airlines je za svoje potrebe angažovao referentnu kompaniju, koja je u periodu od 01.jula do 30.septembra 2017.godine sprovela istraživanje tržišta na reprezentativnom uzorku putnika/ispitanika na crnogorskim aerodromima. Rezultati istraživanja tržišta pokazuju da je doprinos MA crnogorskoj turističkoj privredi samo u periodu ljetnje sezone od 1. juna do 30.septembra blizu 120 miliona eura, a kada je riječ o godišnjem nivou, onda ukupan doprinos MA crnogorskoj turističkoj privredi iznosi između 150 i 200 miliona eura. Takođe na bazi tog istraživanja kao najveći motiv putovanja putnici /ispitanici su naveli " turističku posjetu", dok su kao opredeljujući faktor pri odlučivanju da putuju sa nacionalnim avio prevoznikom Montenegro Airlinesom naveli cijenu naših karata", kazali su iz MA.

Iz te kompanije su rekli i da kada je riječ o stepenu zadovoljstva kompanijom, 94,5% ispitanika je zaokružilo odgovor "veoma dobro" i "odlično".

"A njih 96% je odgovorilo da bi ponovo letjeli sa nama tj. Montenegro Airlinesom. Na kraju, Montenegro Airlines će kao i do sada, kontinuirano i posvećeno raditi na unapređenju avio dostupnosti naše zemlje, dovođenju što više inostranih gostiju, a sve u skladu sa potrebama turističke privrede. Podatak da je u 2017. godini Montenegro Airlines prevezao više od četvrtine od ukupnog broja prevezenih putnika na crnogorskim aerodromima kojih je bilo 2,18 miliona, jasan je pokazatelj da nacionalni avio prevoznik predstavlja značajan generator razvoja crnogorske turističke privrede i da čak u eri snaženja niskobudžetnih kompanija i u okruženju konstantno rastuće konkurencije uspijeva da sačuva svoju poziciju na tržištu", zaključuje se u saopštenju MA.