SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREGOVORI
 
Montenegro Airlines pregovara o iznajmljivanju aviona s Kosova reisenom
Autor/izvor: SEEbiz / CdM / Dnevne novine
Datum objave: 29.11.2014. - 12:24:32
PODGORICA -  Prvu sjednicu Borda direktora, koja je trajala skoro devet sati, obilježila je žučna rasprava o poslovanju kompanije, a za loše finansijske rezultate identifikovani su eksterni faktori, odnosno poplave u Srbiji i situacija u Ukrajini, a u manjoj mjeri komercijalna politika firme.
Ocijenjeno je da je jedini izlaz iz lošeg poslovanja MA u iznajmljivanju aviona nacionalnog avio-prevoznika trećim tržištima, pišu Dnevne novine.

Ideju o iznajmljivanju aviona MA kompanijama sa trećeg tržišta predstavili su članovi menadžmenta, koji o ovom poslu trenutno pregovaraju sa privatnom kosovskom turističkom agencijom Kosova reisen. Iznajmljeni avioni bi se, prema saznanjima Dnevnih novina, koristili na relaciji Priština-Zurich, jednoj od najprofitabilnijih u regionu.

Informaciju o iznajmljivanju aviona kosovskoj agenciji je potvrdio Živko Banjević, koji je na sjednici Borda izabran za izvršnog direktora kompanije, ali nije želio da govori o detaljima.

"Posmatramo taj posao kao i svaki drugi koji sklapamo sa turoperatorima sa tržišta Njemačke, Skandinavije... U njemu ne tražimo nikakav izlaz već samo aranžman ko- ji će voditi pozitivnom poslovanju. O svemu smo informisali Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i očekujemo da ćemo napraviti dobar posao od kojeg će korist imati kako MA, tako i Crna Gora", kazao je Banjević.

On nije želio da komentariše ali ni da demantuje gubitke kompanije, koji će prema procjenama Borda direktora ove godine dostići sedam miliona eura, što je skoro za trećinu više u odnosu na isti period prošle godine, kada su iznosili 4,9 miliona.

"O gubicima možemo razgovarati na kraju godine, kada budemo imali sve potrebne podatke. Do tada ne bih licitirao o ciframa", naveo je Banjević.

U prilog tezama o lošem poslovanju kompanije idu i podaci o broju prevezlih putnika. Njih je 2012. bilo oko 611.000, dok će ih, prema nezvaničnim procjenama, ove godine biti 570.000.

Bord direktora u utorak je prvi put zasijedao u novom sastavu, nakon što su sredinom oktobra za članove izabrani premijerova savjetnica za odnose s javnošću Andrijana Vukotić, direktor Fon da za zaštitu depozita Predrag Marković i pred sjednik opštinskog odbora So cij aldemokrat ske partije u Petnjici Almir Rebronja. Oni su u odboru zamije nili Duška Lalićevića, Branislaya Golubovića i Živka Andrijaševića, koji su na tim pozicijama od prošle godine.