SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Montenegro Airlines najbrže rastuća kompanija u bivšoj Jugoslaviji po broju prevezenih putnika
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 21.11.2018. - 16:51:25
PODGORICA - Nacionalni prevoznici iz bivše Jugoslavije prevezli su preko 5,2 miliona putnika tokom prva tri kvartala 2018. godine, objavio je portal Ex YU Aviation.

Croatia Airlines, Adria Airways i Montenegro Airlines su zabilježile porast broja putnika u odnosu na prošlu godinu, dok su brojke Air Serbia opale, a ta kompanija je poslovala sa manje letova. Air Serbia je i dalje zadržala položaj najprometnijeg nacionalnog avio prevoznika u bivšoj Jugolsaviji, uprkos smanjenju broja opsluženih putnika.

Prema kvartalnom izvještaju beogradskog aerodroma, ova avio kompanija je prevezla 2.043.000 putnika tokom prva tri kvrtala ove godine, što predstavlja smanjenje od 4,9 odsto. Broj obavljenih letova je smanjen za 1,5 odsto. U izvještaju se navodi da je avio-kompanija na beogradskom aerodromu imala udio putnika od 46,4 odsto. U isto vrijeme, strani prevoznici su zabilježili značajan broj putnika u iznosu od 17,8 odsto. Air Serbia još uvijek nije objavila zvanične operativne rezultate za ovu godinu.

Croatia Airlines je opslužila rekordnih 1.705.470 putnika tokom perioda januar-septembar, sa porastom od 3,1 odsto. Od toga 412.420 putnika je prevezeno na domaćim letovima, što predstavlja rast od 1,4 odsto, dok je 1.223.170 putnika koristilo međunarodne usluge, što predstavlja porast od 2,5 odsto. Preostalih 69.880 putnika je prevezeno čarter letovima, što predstavlja porast od 24,4 odsto na godišnjem nivou.

Međutim, čarter letovi čine samo 4 odsto ukupnog saobraćaja. Avio-kompanija je ostvarila 21.891 let tokom prva tri kvartala ove godine, što predstavlja porast od 1,7 odsto u poređenju sa istim periodom u 2017. godini.

Prosječna popunjenost kabina iznosila je 73,7 odsto, što je za 0,5 poena manje. Popunjenost kabine je umanjena na međunarodnim letovima za 0,2 poena, što je u prosjeku 73,9 odsto, dok je na domaćim letovima smanjena za 0,1 poen, to jest 72,4 odsto.

Adria Airways je tokom prva tri kvartala ove godine ukrcala 982.597 putnika, što predstavlja porast od 5,1 odsto. Slovenački avio-prevoznik je uveo sedam novih letova ovog ljeta, dok je broj operativnih letova takođe porastao. Za razliku od prošle ljetnje sezone, avio-kompanija više ne pruža usluge iz svoje bivše baze u Lodžu u Poljskoj, ali je nedavno stacionirala jedan vazduhoplov u Paderbornu u Njemačkoj, što će imati uticaj na brojke iz četvrtog kvartala.

"Brojke pokazuju da smo na pravom putu, ali nas čeka još mnogo posla", naveli su iz avio-kompanije, ranije ove godine.

Montenegro Airlines je tokom perioda januar-septembar opslužio 527.532 putnika, što predstavlja porast od 13,6 odsto u odnosu na 2017. godinu, čime je postala najbrže rastuća kompanija u bivšoj Jugoslaviji na osnovu procentnog rasta.

"Rast u svim sektorima je rezultat impelementacije optimalne komercijalne strategije, kao i odgovornog planiranja resursa i troškova, što je sve imalo pozitivan uticaj na naše operativne rezultate tokom godine" istakli su iz avio-kompanije.

Skoro četvrtinu svih putnika koji su prošli kroz dva međunarodna aerodroma u zemlji, u Podgorici i Tivtu, prevezao Montenegro Airlines.