GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Modne kompanije razmatraju prebacivanje proizvodnje odjeće iz Kine u Tursku

Modne kompanije razmatraju prebacivanje proizvodnje odjeće iz Kine u Tursku
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2020 / 15:38
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Epidemija koronavirusa u Kini potaknula je nekoliko modnih lanaca na pregovore s turskim kompanijama radi eventualnog prebacivanja proizvodnje odjeće iz Kine u Tursku, izjavili su čelnici turske industrije.

Epidemija je u Kini do sada odnijela 637 ljudskih života a mnoge su kompanije obustavile proizvodnju do sljedećeg tjedna ili dulje po nalogu vlasti koje nastoje suzbiti širenje virusa.

Kina dominira globalnim sektorom proizvodnje odjeće pa su se turski proizvođači proteklih godina specijalizirali za robu više kvalitete i cijene. Epidemija koronavirusa sada je potaknula neke europske kompanije da se vrate u Tursku, ističu čelnici turske modne industrije.

"Menadžeri za nabavu i dizajneri ne mogu ići u Kinu zbog straha od koronavirusa i ograničenja putovanja. Stoga je nekolilko poznatih brendova pokrenulo razgovore o proizvodnji odjeće za novu sezonu u Turskoj", tvrdi čelnik Udruženja turskih proizvođača odjeće (TGSD) Hadi Karasu.

Poljski lanac trgovina odjećom LPP objavio je da pregovara s tvornicama u Turskoj, Bangladešu i Vijetnamu kao mogućem rezervnom rješenju u slučaju da proizvodnja u Kini bude obustavljena na dulje vrijeme, navodi Reuters.

Turska je po Karasuovim riječima već i prije postala prihvatljiva opcija zbog povećanja troškova proizvodnje u Kini i 30-postotnog pada turske lire u protekle dvije godine nakon valutne krize u 2018.

"Budući da su se troškovi proizvodnje u Kini i Turskoj gotovo izjednačili, neke europske kompanije (već) su počele razmišljati o tome da ovamo prebace narudžbe", tvrdi.

"Kina izvozi odjeću u vrijednosti nekih 170 milijardi dolara. Prema našim će izračunima u početnoj fazi u Tursku biti preusmjereno oko jedan posto narudžbi, što bi moglo iznositi oko dvije milijarde dolara", procjenjuje on.

Turska je prošle godine izvezla odjeću u vrijednosti 17,7 milijardi dolara.

Komentirajući učestale kontakte novih i starih klijenata s tvornicama u Turskoj, čelnik Istanbulskog udruženja proizvođača odjeće (IHKIB) Mustafa Gultepe tvrdi da sektor ima dovoljno kapaciteta da prihvati nove narudžbe.

"Nakon epidemije koronavirusa modni lanci počeli su se raspitivati za cijene i proizvode u Turskoj", kaže on.

"Mislim da će se posljedice epidemije osjećati sljedećih pet do šest mjeseci... i mislim da ćemo nakon svibnja svjedočiti velikom preusmjeravanju proizvodnje iz Kine", dodao je.

Tagovi: Modne kompanije, modne tvrtke, Mustafa Gultepe, kompanija LPP
PROČITAJ I OVO
Pupovac će ubirati novac u centru Zagreba, evo kako
MAŠTOVITO
Pupovac će ubirati novac u centru Zagreba, evo kako
ZAGREB - U zagrebačkoj Preradovićevoj ulici 21 i 23, u strogom centru, uređuje se, kako se priča, golemo parkiralište na otvorenom.
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
PLANOVI
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
ZAGREB - HRT-ov “Novi smjer”, strateški dokument javne radiotelevizije predstavljen je u ponedjeljak, a u njemu se, između ostaloga, navodi da će tijekom 2025. i 2026. “biti nužno smanjivanje broja zaposlenih za 30 posto” te se najavljuje “uvođenje niza inovacija u tehnologiji i radnim metodama”.
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
PLANOVI
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
KOPER - Luka Koper planira izgradnju međunarodnog logističkog centra u Beltincima.
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
PROTIVLJENJE
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
BEČ - Austrija neće poduprijeti planove restrukturiranja dva najvažnija ogranka posrnule austrijske nekretninske grupe Signa na glasovanju vjerovnika koje bi se trebalo danas održati, rekao je za ORF Radio vladin predstavnik u pregovorima.
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
VLAKOVI
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
ZAGREB - Objavljen je otvoreni postupak javne nabave šest elektrodizelskih motornih vlakova za relaciju Zagreb - Split - Zagreb, koji bi prema planu u prometu trebali biti tijekom 2026. i 2027. godine, objavio je u ponedjeljak HŽ Putnički prijevoz.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE