SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BUDŽET SRBIJE
 
MMF: Revizije aranžmana iz predostrožnosti odložena jer Srbija nije ispoštovala dogovor
Autor/izvor: SEEBiz/Agencije
Datum objave: 20.01.2012. - 13:58:22
BEOGRAD - Sastanak Izvršnog odbora MMF-a povodom prve revizije aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom, prvobitno zakazan za 23. decembar, a zatim je odložen jer budžet Srbije za 2012. godinu, koji je odobrio parlament, odstupa od parametara predviđenih programom, saopštila je Kancelarija stalnog predstavnika MMF-a u Beogradu.
Kako se navodi u saopštenju na sajtu Kancelarije, Izvršni odbor MMF-a je trebalo da razmatra prvu reviziju aranžmana 23. decembra 2011, ali je odložio odobravanje pošto usvojeni budžet Srbije za 2012. nije u skladu sa programom koji je dogovoren sa Fondom.

"Izdavanje državnih obveznica i garancija i projektovana primena investicionih projekata u 2012. premašuju granice deficita i javnog duga predviđene programom", navodi se u saopštenju.

Predstavnici MMF nastaviće razgovore sa vlastima u Srbiji o nastavku programa kada bude dovoljno dokaza da je srpski fiskalni program za 2012. u skladu sa dogovorenim prilikom sklapanja aranžmana.

MMF i Vlada Srbije postigli su polovinom novembra 2011. sporazum o prvoj reviziji aranžmana iz predostrožnosti koji predviđa da ciljani deficit budžeta u 2012. godini bude 4,25 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP), uz očekivanje da će privredni rast u ovoj godini biti 1,5 odsto.

Aranžman koji je Srbiji odobren 29. septembra u iznosu od 935,4 miliona specijalnih prava vučenja (oko 1,1 milijarde evra) zaključen je iz predostrožnosti, odnosno bez namere da se sredstva koriste, osim u slučaju platnobilansnih potreba zemlje.