SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SLIKOVITO
 
MMF: Grčke financije su "na rubu noža"
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 17.07.2011. - 15:52:56
LONDON - Plan o otplati ogromnog grčkog duga je održiv, ali je "na rubu noža", priopćio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF).
Grčka i dalje dobija sredstva iz inozemnog paketa financijske pomoći od 110 milijardi eura, ali investitori još strahuju da bi država mogla bankrotirati.

Imajući u vidu ukupnu situaciju, Grčka se mora držati programa reformi, izjavio je šef misije MMF-a u Ateni Paul Thomsen, prenosi BBC.

Potpredsjednik britanske Vlade Nick Clegg istovremeno je izjavio da je "nevjerojatno zabrinut" zbog grčke dužničke krize.

Vlada grčkog premijera Georgea Papandreoua usvojila je nekoliko paketa mjera štednje, uključujući povećanje poreza, privatizaciju i otpuštanja iz javnog sektora, kako bi dobila pomoć od MMF-a i EU.

Thomsen je naglasio da Grčka sada mora primijeniti sve planirane reforme, inače će "održivost otplate duga biti dovedena upitanje".

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je tokom današnje posjete Ateni da SAD snažno podržavaju odlučnost Papandreouove Vlade da provede neophodne reforme i stabilizuje grčke financijske temelje.

Grčki dug premašio je 350 milijardi eura, a MMF je upozorio prošloga tjedna da je zemlji potrebna dodatna pomoć od 100 milijardi eura, pored prošlogodišnjeg paketa, da bi izbjegla bankrot.