SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALITIČARI
 
Mitrović: Američko-kineski trgovinski rat uticaće i na Srbiju
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 10.05.2019. - 19:25:52
BEOGRAD – Trgovinski spor Sjedinjenih država i Kine dodatno je eskalirao povećavanjem američkih carina na 200 milijardi dolara uvoza što, kaže u izjavi za Tanjug Dragana Mitrović, profesorka FPN, može i Srbiji donekle da zagorča stvari u smislu da će američka strana od svih zemalja na koje može da dovoljno utiče očekivati da je prate u pritiscima na Kinu.

„Nezadovoljstvo američke strane moglo bi se videti kroz pojačanu priču o jačanju kineskog uticaja u Srbiji i skretanju sa evro-atlantskog puta", kaže ona.

„Mi kao mala zemlja, koja ima sve izraženiju saradnju sa Kinom ne možemo, kao neki veliki kineski susedi, ili veliki izvoznici na oba ova tržišta, da profitiramo od njihovog trenutnog međusobnog sukoba, ali nama može donekle da zagorča stvari ovakav razvoj situacije u smislu da sada američka strana očekuje od svih onih zemalja na koje može da ižvrši dovoljan pritisak da je prate u ovom pritiskanju Kine", kaže profesorka Mitrović i ocenjuje da s obzirom na intenziviranje ekonomskih odnosa sa Kinom Srbiji ovaj trgovinski rat može da donese neke dodatne prigovore sa američke strane.

Izvoz čelika iz Srbije već je limitiran odlukama Evropske unije, podseća ona i kaže da bi nezadovoljstvo američke strane kod nas moglo da se očekuje kroz pojačavanje pre svega političkih pritisaka a oni se onda pretvore i u određene ekonomske.

„Videćemo hoće li do toga uopšte doći s obzirom na naš simbolički značaj na svetskom tržištu", kaže ona.

Posle povećavanja carina zvanični London izneo je očekivanje da će Kina i SAD odustati od trgovinskog rata koji bi mogao imati veoma ozbiljan negativan uticaj na Veliku Britaniju i svetsku ekonomiju a zvanični Pariz ocenio je da eskalacija predstavlja najveću pretnju globalnom rastu i ugrožava radna mesta širom Evrope.

„Do novog zaoštravanja došlo je u momentu kada se očekivalo da se kakav-takav dogovor postigne a to bi omogućio susret dva predsednika gde bi se onda potpisao opšti sporazum", smatra Dragana Mitrović i dodaje da se „čini da je predsednik Tramp pribegao mehanizmu dodatne pretnje, kroz ovo povećanje taksi, što je dodatni pritisak na kinesku stranu jer je očigledno da Amerikanci nisu zadovoljni onim što su do sada dobili u pregovorima".

Ona kaže da novo zaoštravanje trgovinskog rata nije dobra vest za svetsku ekonomiju, jer je trgovina izvlačila privredu iz recesije, i svaki udar na svetsku trgovinu deluje u suprotnom smeru, u tom smislu deluje negativno i na Srbiju.

Kina u regionu i Srbiji investira, a profesorka Mitrović ne veruje da će se trgovinski rat dve najveće svetske ekonomije odraziti na kineske planove u ovom delu sveta, jer kaže „nije to toliko značajan obim investicija da bismo mi tu sada videli neko njihovo presušivanje".