SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MMF-SRBIJA
 
Misija MMF-a do 4. oktobra u Beogradu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 24.09.2018. - 10:01:45
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dolazi u Beograd u ponedeljak, 24. septembra radi razgovora o sprovođenju prvog pregleda programa podržanog Instrumentom koordinacije politika, rečeno je Tanjugu u MMF-u.

Misija MMF-a koju predvodi James Roof boraviće u Srbiji do 4. oktobra, a sastaće se sa ministrom finansija, guvernerkom Narodne banke Srbije, kao i drugim relevantnim ministrima i zvaničnicima.

Kako je rečeno, misija MMF-a će razmotriti poslednje fiskalne performanse i razgovarati o planiranju budžeta za 2019. godinu uključujući i mere poreske politike za rast, javne investicije, plate u javnom sektoru i penzije, a takođe će oceniti napredak Srbije u strukturnim reformama i razgovarati o reformskim prioritetima za iduću godinu.

Inače, Odbor izvršnih direktora MMF-a polovinom jula odobrio je Srbiji novi program saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument - PCI).

Cilj programa je održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i nastavak strukturnih i institucionalnih reformi za podsticanje bržeg i sveobuhvatnog rasta, stvaranja novih radnih mesta i poboljšanja životnog standarda.

Aranžman je odobren za period od 30 meseci, a predviđeno je da se napredak dogovorenog ekonomskog programa prati putem pet polugodišnjih razmatranja rezultata na kojima će se davati ocena njegovog sprovođenja.