SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
RASPRODAJA
 
Mirovinski fondovi rasprodaju dionice Leda
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 19.03.2017. - 08:36:46
ZAGREB - Tjedan najveće krize oko Agrokora bio je okidač za pravu rasprodaju dionica Leda.

Tri su mirovinska fonda prodavala ove dionice, i to u značajnim volumenima. 

Erste Plavi prodao je 269 dionica Leda (ZSE:LEDO-R-A) vrijednih 2,1 milijun kuna no i dalje je šesti najveći vlasnik ove kompanije s 1,99 posto udjela.

PBZ Croatia osiguranje prodao je 248 dionica Leda vrijednih 1,9 milijuna kuna, ali je i nakon ove prodaje ostao četvrti najveći vlasnik Leda s 5,28 posto udjela.

Raiffeisen OMF prodao je 42 dionice Leda vrijedne oko 330.000 kuna, ali je i dalje treći najveći vlasnik ove kompanije sa 6,04 posto udjela.

Dionicama Leda se ovoga tjedna trgovalo u iznosu od gotovo 20 milijuna kuna, a cijena im je potonula 14,9 posto, na 8.000,00 kuna.

Rejting agencija Moody's u svom je najnovijem izvješću Agrokoru ostavila ocjenu rejtinga na B3 uz negativne izglede, koji su iz pozitivnih promijenjeni u negativne u veljači ove godine. Ipak, u najnovijem izvješću Moody's je izdao i ozbiljna upozorenja vezana uz kreditne obveze najveće hrvatske kompanije. Tako Moody's navodi da bi već ove godine odnos duga i operativne dobiti mogao skočiti na 6.8 puta, pri čemu su u izvješću iz veljače tu obvezu smjestili u "daleku" 2018. godinu. Moody's također upozorava da je Agrokorova operativna dobit jednaka kamatama, što znači da svu zaradu Todorić daje bankama i kupcima svojih obveznica.

Iz Agrokora su u petak izvijestili da godišnje hrvatskoj državi plaćaju 3 milijarde kuna poreza, od čega više od polovine ide na PDV te da na dan 17. ožujka nemaju nikakvih dospjelih poreznih obveza. Time su opovrgnuli napise pojedinih medija da imaju porezni dug koji doseže i 6 milijardi kuna.

Mediji navode da je Agrokor osigurao dio potrebnih sredstava za rješavanje problema s likvidnošću u dogovoru s ruskom Sberbankom dodatnim kreditom i da uskoro kreće u restrukturiranje.