DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
Mirela Holy: Gradnja na Marjanu vjerojatno će se zabraniti
Autor/izvor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
Datum objave: 01.01.2012. - 16:40:22
ZAGREB - Na čelo Ministarstva zaštite okoliša i prirode ovoga tjedna je došla Mirela Holy, predsjednica SDP-ova Savjeta za zaštitu okoliša, koja je od 2001. do 2005. godine i sama “pekla zanat” u tadašnjemu Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja.
Što se ustroja Ministarstva tiče Holy kaže kako su sigurne Uprava za zaštitu okoliša, Uprava za zaštitu prirode i Uprava za inspekcijske poslove u kojoj bi bili sektori inspekcije zaštite okoliša, te inspekcije zaštite prirode.

- Voljela bih imati i upravu za održivi razvoj, koja bi trebala biti središnje koordinativno tijelo za prijedloge različitih programa, mjera i rješenja vezanih uz politiku održivog razvoja za sve druge resore, rekla je.

Dosadašnje Ministarstvo je s nešto manje od 700 djelatnika imalo proračun oko 600 milijuna kuna, no naš će proračun zbog štednje biti srezan, dodaje.

- No politika zaštite okoliša, prirode i energetske učinkovitosti se, uostalom, i ne financira iz proračuna Ministarstva, nego iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je do sada godišnje uprihođavao oko 1,2 milijarde kuna, kaže Holy.

O gradnji na Marjanu kaže da mora pričekati što će reći struka zaštite prirode.

– Uprava za zaštitu prirode odbila je dati suglasnost, a resorno Ministarstvo za prostorno uređenje reklo je kako ne postoje potrebe za donošenjem prostornog plana, što mi se čini neobičnim tumačenjem. Mi svakako namjeravamo razmotriti prijedlog prema kojemu bi resor zaštite prirode, koji je sad u mojemu ministarstvu, Marjan proglasio višom zaštićenom kategorijom. Na taj način na Marjanu bi se onemogućila gradnja, no prvo moram vidjeti što će reći struka zaštite prirode, i postoje li posebna prirodna obilježja koja bi nam omogućila da se podigne razina zaštite tog područja, zaključuje.

www.slobodnadalmacija.hr