SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLUKE
 
Ministarstvo zaštite okoliša i tri agencije sele u Zagrebtower
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 11.12.2013. - 09:08:22

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša, zajedno s Državnim zavodom za zaštitu prirode, Agencijom za zaštitu okoliša i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uskoro bi se trebalo preseliti u zajednički prostor od 9400 kvadrata u Zagrebtoweru u Radničkoj ulici.

Ulazak u privatni prostor i režijski troškovi državu će stajati 4,83 milijuna kuna na godinu, što je, tvrde u Fondu, ušteda od 27 posto. U nove prostorije trebalo bi preseliti ukupno 582 zaposlenika, a ponuda za Zagrebtower od 8,03 eura po kvadratu bila je najpovoljnija od ukupno sedam. Tko su bili drugi ponuđači, u Fondu nisu htjeli otkriti, piše Jutarnji list.

Do sada su te institucije djelovale u gotovo identičnom broju kvadrata, ali je vlasnik 40 posto prostora - Republika Hrvatska. I iz računice koju su nam pokazali ispada da će sami troškovi zakupa biti veći (2,6 milijuna kuna na prema 1,6 milijuna) dok će se značajne uštede ostvariti na režijskim troškovima.

Državna revizija prije dvije i pol godine iznijela je šokantan podatak - država na najam i kupnju poslovnih prostora godišnje troši oko milijardu kuna, a od iznajmljivanja svojih prostora zaradi jedva desetinu tog iznosa. Država je ujedno i najveći vlasnik nekretnina, u svojem portfelju uz 8000 stanova ima 2830 poslovnih prostora, od toga 700-tinjak - praznih!

Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša, kaže da su svoj upit prvo poslali Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, koji kaže da država jednostavno nema takve kapacitete, od devet i više tisuća kvadrata na raspolaganju.

Ovo preseljenje za sobom će povući njih još nekoliko - u prostorije Fonda za zaštitu okoliša na Ksaveru moglo bi se useliti Ministarstvo obrta i poduzetništva, a u prostorije Ministarstva zaštite okoliša moglo bi se useliti Ministarstvo graditeljstva.