SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SLIKOVITO
 
Milošević: U Jugoslaviji je bilo lakše poslovati nego danas
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.05.2018. - 07:35:41
ZAGREB - HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Domagoj Milošević za RTL je izjavio kako smatra da bi Vlada trebala smanjiti porez na plaće i kapital.

"Zadnjih 6-7 godina ako se netko pita zašto je Hrvatska imala najdužu recesiju EU to je zato jer smo dizali poreze kad nismo trebali, a poduzetnici i građani se ponašaju racionalno. Ako država diže poreze, ne skida namete nego se stvari kompliciraju, PDV je došao do 25 posto, građani troše manje, poduzetnici investiraju manje, ekonomska aktivnost se smanjuje i rezultat smo vidjeli", rekao je.

"Vidjeli smo, to je dobar početak vlade kad su krenuli sa porezni rasterećnjima rada i kapitala. Očekujemo najavu u idućih nekoliko mjeseci kako će od 1.1.2019 izgledati naš porezni sustav. Skloniji sam smanjivati porez na rad i kapital, PDV je među najvišima u Europi i njega imaju samo razvijene države.

U nekim segmentima hrvatskog gospodarstva taj PDV je nevjerojatan u odnosu na komparativne države. U redu je smanjivati PDV, meni bi bilo povoljnije za sve nas i ekonomski i politički, napraviti rundu smanjivanja poreza na plaće i kapital, a nakon toga PDV. Vidjeli smo samo u zadnjih godinu dana kako je pozitivno utjecalo na hrvatsko gospodarstvo i državni proračun. To je najjači alat – porezni alat", smatra Milošević dodavši kako bi dio ljudi iz javnog sektora trebalo prebaciti u privatni.

"Govorimo o javnim poduzećima, njihovoj produktivnosti, svim razinama državne i lokalne administracije, tu ima zaposlenih. Razmatra se uvoz radne snage iz inozemstva što je u redu, nemam s tim problem. Ako je ikad bilo vrijeme, prije nego što pustimo strance, bilo bi logično napraviti analizu našeg javnog sektora jer nas nema 100 milijuna nego četiri. Treba vidjeti gdje su viškovi, možda negdje nedostaje.

Ovisi koji su ciljevi upravljanja, što se želi postići, koje su reforme u pitanju. Sve se svelo na Agrokor. To je važno ali nije jedino pitanje u Hrvatskoj koje je godinama iza nas i pred nama. Neke države su imale godinu, neke dvije, plaćamo plaću, obrazovanje, prekvalifikaciju. Nije sramota raditi u privatnom sektoru, dapače", rekao je Milošević.

"Znam mnogo o tome, ali ne ja, nego stariji od mene će vam reći da je osamdesetih u komunističkoj Jugoslaviji bilo lakše poslovati nego danas. Mislim da nam je dijagnoza jasna", zaključio je.