SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GASOVOD
 
Miller: Srbija može do Turskog toka
Autor/izvor: SEEbiz / Večernje novosti
Datum objave: 21.10.2018. - 08:58:55
BEOGRAD - Predsednik Upravnog odobra JAD „Gasprom" Aleksej Miller poručio je da se Srbija može povezati na gasovodm koji do Turske ide preko Crnog mora.

„Da, ta mogućnost postoji. Kao što znate, projekat Turski tok pretpostavlja izgradnju dva kraka gasovoda iz Rusije do Turske, preko Crnog mora. Sa prvog kraka, gas će ići na trusko tržište. Drugi krak je namenjen za snabdevanje gasom zemalja južne i jugoistočne Evrope", rekao je Miller za današnje Večernje novosti.

On je objasnio da je za snabadevanje Evrope gasom iz tog gasovoda neophodno da kapacitete za prijem i dalji transport sprovode evropske kompanije.

Miller je rekao da je „Gasprom" već potpisao „Putne mape" o razvoju nacionalnih sistema za transport gasa sa ministarstvima Bugarske, Srbije i Madjarske.

„Operateri za transport gasa već rade kako bi osigurali da sistemi za transport gasa ovih zemamlja budu spremni da prime dodatni gas. Istovoremno, postoji i varijanta isporuke sa teritorije Turske u pravcu Grčke i dalje na jug Italije", kazao je Miller.