DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VLADA
 
Milanovićeva poruka: Ljudi, previše trošimo
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji.hr
Datum objave: 17.04.2014. - 11:11:18
ZAGREB - Uoči sjednice Vlade novinarima su se obratili ministri Slavko Linić i Gordan Maras.

Linić je kazao da je za 2014. to sve što se smanjivanja deficita tiče, napomenuvši da se mora napraviti razduživanje privatnog sektora kako bi napokon počeli s gospodarskim rastom. Maras je, pak, kazao da novom prilagodbom mali poduzetnici neće ništa izgubiti.

Na početku sjednice Vlade Linić je predstavio dodatne mjere fiskalne konsolidacije za 2014. godinu, a zatim je riječ preuzeo premijer Milanović.

- Smanjenje rashoda je jedino dugoročno i srednjeročno rješenje. Previše trošimo. S ovim načinom i mjerama uskladili smo se s EK i u prvoj godini otprilike u potpunosti. Bio je to svojevrsni imperativ iako nije moralo biti nužno tako, od Hrvatske se traži u postotku veće odricanje od bilo koje druge države koja je u taj program ušla od 2009. naovamo. Proračunski deficit je neodrživ čak i da je 3 posto ako nemamo gospodarski rast. Možemo mi pričati što god hoćemo, ali poruka hrvatskoj javnosti je jednostavna; ljudi, previše trošimo, taj novac nismo zaradili ni prije 5 ni prije 6 godina ni danas. Mi smo pozorno slušali kada su u pitanju i prihodi i rashodi što će reći partneri i opozicija, ispravite me ako griješim, nismo čuli ništa ni u posljednjih nekoliko mjeseci, ni u ove dvije godine. Netko mora donositi odluke, to je po definiciji Vlada, ali očekivali smo neki kvalitetniji input. Možda s nekim mjerama i malo kasnimo, ali mi ih prvi nakon dugo godina donosimo - izjavio je Milanović.

Premijer se zatim osvrnuo i na prošlotjednu opasku vezanu uz Poreznu upravu.

- Dobili smo informaciju. Obrazloženje koje sam tada čuo od Porezne uprave me potpuno zadovoljava, dokazali smo da rade svoj posao, i ja kao premijer i ministar financija i ljudi u ministastvu smo sa svoje strane napravili sve i ja više komentara nemam i daljnjih pitanja nemam. Za mene je Porezna uprava radila svoj posao i mi dalje utjecaja nemamo niti možemo imati. Dalje neka radi pravosuđe - rekao je Milanović.