SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MEGA POSAO
 
Mid Europa Partners preuzeo Danube Foods Grupu
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 02.02.2015. - 20:26:01
BEOGRAD - Mid Europa Partners, najveći investicioni fond specijalizovan za investicije u centralnoj i istočnoj Evropi, potpisao je sporazum o preuzimanju firmi "Danube foods grupe", u čijem vlasništvu su srpske kompanije „Imlek", „Mlekara Subotica" „Bambi" i „Knjaz Miloš", saopšteno je danas iz DFG.
Ovaj investicioni fond kupio je i sve mlekare koje u sastavu Imleka posluju u Makedoniji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Zaključivanje transakcije se, kako je navedeno, očekuje u prvoj polovini ove godine, nakon ispunjavanja svih uslova kupoprodajnog ugovora, a finansijski podaci transakcije nisu saopšteni.

„Akvizicija Danibe Foodsa pokazuje našu odlučnost da nastavimo da podržavamo razvoj vodećih firmi u Srbiji i regionu, nakon uspešne investicije u SBB-Telemah grupu", izjavio je Robert Knorr, partner Mid Europe koji vodi investicije za jugoistočnu Evropu.

Danube Foods se odlično uklapa u investicione kriterijume Mid Europe zbog vodećih brendova i snažnih tržišnih pozicija članica grupe, koje želimo da još više ojačamo kroz kapitalna ulaganja i selektivne akvizicije u regionu. Mid Europa ima sjajno iskustvo u razvijanju lokalnih lidera u prave regionalne šampione, i zbog toga sam uveren da će naša investicija u Danube Foods grupu biti uspešna", dodao je Knorr.

„Danube Foods grupa je vlasnik najpopularnijih i najprepoznatljivijih maloprodajnih brendova u Srbiji i regionu", dodao je Andrej Babače, direktor u Mid Europi koji je predvodio izvršenje transakcije.

„Grupa predstavlja jaku platformu sa velikim potencijalom za dalju ekspanziju u Srbiji i regionu i radujemo se prilici da upotrebimo svoj kapital i iskustvo kako bismo joj pomogli da ispuni taj potencijal, kao što smo činili tokom svojih prethodnih investicija u regionu", istakao je Babače.

Generalni direktor Imleka, Slobodan Petrović, je izjavio: „Drago nam je da ćemo sarađivati sa jakim i renomiranim investitorom kao što je Mid Europa Partners u sledećoj fazi razvoja Danube Foods grupe. Verujemo da će regionalno iskustvo tima iz Mid Europe, kao i njihova usredsređenost na razvoj i korporativno upravljanje doprineti našem daljem uspehu."

Sa preko 400 miliona evra ukupnog prometa u 2014. godini, Danube Foods grupa predstavlja srpskog i regionalnog lidera na tržištima mleka i mlečnih proizvoda, konditorskih artikala, kao i mineralne vode i energetskih pića. Grupa izvozi svoje proizvode i na tržišta zapadne Evrope. Mid Europa Partners je investicioni fond fokusiran na centralnu Evropu i Tursku, sa sedištem u Londonu i predstavništvima u Budimpešti, Istanbulu i Varšavi.

Od svog osnivanja 1999. godine, Mid Europa Partners je rukovodio ukupnim kapitalom od 4,2 milijarde evra. Fond je poznat u Srbiji i regionu po stvaranju vodećeg kablovskog i internet operatera, SBB-Telemah grupe, koju je prodao u oktobru 2013. godine američkom investicionom fondu Kolberg Kravis Roberts (KKR).