SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROTIV AMAZONA
 
Microsoft ušao u strateško partnerstvo s Wal-Martom
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 18.07.2018. - 09:05:29

NEW YORK - Maloprodajni div Wal-Mart objavio je strateško partnerstvo s Microsoftom, koji će mu pomoći u razvoju cloud tehnologije i umjetne inteligencije s ciljem ubrzavanja i olakšanja kupnje u toj kompaniji, piše Business Insider.

Dvije tvrtke će potpisati ugovor u trajanju od pet godina, a Microsoftova će tehnologija pomoći Wal-Martu da drži korak s Amazonovom e-trgovinom. Točnije, Wal-Mart se želi obraniti od Amazonovih maloprodajnih ambicija i količine podataka o potrošačima te osnažiti svoju prisutnost na internetu.

Naime, sama činjenica da su Amazonovi prihodi prošle godine narasli za 31 posto, dok su Wal-Martovi bili samo tri posto veći nego 2016., prikazuje koliko Amazon raste. Osim toga, kroz prošlo je desetljeće vrijednost Walmartovih dionica porasla za 40 posto, a Amazonovih za nevjerojatnih 2,200 posto.

No, uz te podatke, ono što je potaknulo navedeno partnerstvo jest Amazonova prošlogodišnja akvizicija Whole Foodsa koja je pojačala tenzije između najveće svjetske internetske trgovine i maloprodajne zajednice. Zbog toga je Walmart odlučio tome stati na kraj i zamijeniti svoju postojeću infrastrukturu cloud tehnologijom uz pomoć Microsoftovih inženjera, koji su oduševljeno započeli novu suradnju.

- Amazonove tenzije s maloprodajnom zajednicom bile su apsolutno ključne u postizanju ovog sporazuma – objasnio je izvršni direktor Microsofta Satya Nadella. Osim toga, vodeća osoba u Microsoft AzureuJason Zander izjavio je da Microsoft sljedeće godine namjerava iskoristiti napetosti između maloprodajnika i Amazona i intenzivnije se okrenuti maloprodaji, izvještava GeekWire.

Zanimljivo je i da je vijest o navedenom partnerstvu stigla samo nekoliko sati nakon što je Amazonova internetska stranica prestala funkcionirati i to na slavni Prime Day, odnosno na prvi dan velikih Amazonovih ljetnih sniženja.

Za potrošače bi ovaj dogovor mogao biti dobra vijest, jer bi se na tržištu u konačnici mogao naći još jedan ozbiljan igrač uz Amazon, što bi obje tvrtke moglo natjerati da kupce privlače nižim cijenama.