GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Michel u Zagrebu: Želim da Europa bude veći igrač

Michel u Zagrebu: Želim da Europa bude veći igrač
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2020 / 17:01
Autor: SEEbiz / Beta
ZAGREB - Uoči dolaska cijele Europske komisije predvođene njenom šeficom Ursulom von der Leyen večeras u Zagreb, prostore NSK koja će biti domaćin sastanaka tijekom predsjedanja obišao je i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

On se ranije u Banskim dvorima sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem, a o čemu su razgovarali otkrili su na press konferenciji

Glavne teme sastanka između Michela i Plenkovića bili su Višegodišnji financijski okvir, Brexit te summit o Zapadnom Balkanu koji će se u svibnju održati u Zagrebu.

Što se tiče Višegodišnjeg financijskog okvira, Plenković je kazao kako pregovori ulaze u završnu fazu te da je Hrvatskoj u interesu da te pregovore vodi upravo Michel kao jedna neutralna osoba.

'Hrvatska želi da i u idućem proračunu pronađe način da se specifičan položaj Hrvatske uzme u obzir', kazao je Plenković, stavivši naglasak na to da je Hrvatska najmlađa članica i da iza sebe ima i ratno razdoblje.

Što se tiče Brexita, Plenković je poručio da je Hrvatska spremna dovršiti taj posao.

'Tema Brexita bi, barem u ovoj prvoj fazi, trebala biti okončana s 31. siječnja. Hrvatska je spremna dovršiti taj posao do kraja, osigurati suglasnost Europskog parlamenta, provesti pisane procedure i na taj način, uz prethodne konačne odluke u Londonu, zaključiti ovu fazu odnosa. Spremni smo raditi na pregovaračkom okviru za buduće odnose između Ujedinjene Kraljevine i EU-a', kazao je hrvatski premijer.

Nadovezao se i Michel poručivši da je prvi prioritet da se potpisani sporazum između Velike Britanije i EU primjeni.

'Želimo promicati europske interese i želimo da nakon svega europski građani i tvrtke osiguraju svoju konkurentnost', poručio je Michel.

Razgovaralo se i o sastanku na vrhu između šefova država i Vlada članica Europske unije i država jugoistoka Europe. Michel tu naglašava i specifičnu ulogu Hrvatske, na koju se osvrnuo i Plenković.

'Hrvatska želi poslati poruku da je ovo dio Europe i svijeta o kojem imamo specifična znanja i tu činjenicu želimo iskoristiti. Hrvatska je uspješna priča od 2000. do danas, jedini smo prešli na drugu stranu stola, nismo otišli u regiju, o čemu je tada bilo govora, nego smo osnažili svoj međunarodni položaj i suverenitet članstvom u Europskoj uniji, omogućili bolji gospodarski razvoj, veću solidarnsot i veća ulaganja. Sličan put želimo, uz ispunjavanje kriterija, svim zemljama jugoistočne Europe', kazao je Plenković.

Nada se da će se do summita naći i rješenje za deblokiranje Sjeverne Makedonije i Albanije koje se nadaju otvaranju pregovorima. Podsjetimo, među onima koji su u njihovom slučaju povukli kočnicu je i Francuska. Plenković je kazao kako se nada da će kroz bilaternalne sastanke odkloniti eventualne zamjerke koje postoje, spomenivši u tom kontekstu i sastanak s Emmanuelom Macronom prije dva dana.

'Francuska je imala rezerve koje su bile konceptualne prirode. Komisija će predložiti novu metodologiju za proširenje pa ćemo vidjeti hoće li se ona svidjeti Francuskoj. Sjeverna Makedonija je promijenila i Ustav i ime i mislim da zaslužuje otvaranje pregovora', kazao je Plenković.

Charles Michel, koji se jutros u Bruxellesu susreo i s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem, na pitanje novinara osvrnuo se i na napetu situaciju između Irana i SAD-a.

'Uvjeren sam da Europa treba igrati važniju ulogu', kazao je Michel, podsjetivši da osim što redovito komunicira sa SAD-om, EU ima i komunikaciju s Iranom zbog nuklearnog sporazuma. 'Ne trebamo čekati da netko drugi odluči koji su naši interesi', kazao je Michel.

Iz njegovih uvodnih riječi na početku press konferencije jasno je da kao predsjednika Europskog vijeća želi da EU ima jaču ulogu u svjetskim kretanjima. 'Imamo 500 milijuna građana i svjetska smo sila. Trebamo se uključiti u međunarodna djelovanja, izvan Europske unije. Želim da EU bude vanjskopolitički igrač i da bude više uključena', kazao je Michel i najavio posjet Turskoj i Egiptu za vikend.

Michela je dočekalo i pitanje o susretu s izabranim predsjednikom Zoranom Milanovićem, no u šturom odgovoru kazao je samo da se s njim susreo sinoć i da su razgovarali o 'općim pitanjima.'

Tagovi: Charles Michel, Andrej Plenković, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE