SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRESEDAN
 
Mercedes prvi put kupio struju od vjetroelektrane
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 16.08.2018. - 18:55:00
Zadnja izmjena: 16.08.2018. - 19:12:27
STUTTGART - Kompanija Mercedes Benz objavila je da je sklopila prvi sporazum o direktnoj kupovini energije s jednom poljskom vjetroelektranom.

To je prvi takav sporazum neke kompanije i proizvođača struje potpisan u Poljskoj.

Mercedes će kupovati struju iz vjetroparka od 45 MW za svoju fabriku u Javoru, deset kilometara od vjetroelektrane. Na dugi rok kompanija planira da sve potrebe za strujom pokriva iz obnovljih izvora.

Vjetropark Tašalin radi od 2013. Operater je VSB Obnovljiva energija Poljska, objavila je organizacija vjetroindustrije WindEurope koja je aktivna u više od 50 zemalja.
Poljska shema za obnovljivu energiju omogućava isporučiteljima obnovljive energije da prodaju struju na tržištu ili kroz sporazume o kupovini energije (PPA). Inače, broj sporazuma između proizvođača struje i korporacija koje je troše brzo raste u Europi. U 2017. je prodaja energije iz vjetra kroz takve aranžmane porasla za 130%.

"To je dvostruki prvi put. Prvi korporacijski sporazum o kupovini obnovljive energije u automobilskoj industriji i prvi takav sporazum u Poljskoj. PPA su krenuli u IT sektoru a danas ih ima i u prerađivačkom, poput industrija aluminijuma, čelika, hemijskoj, farmaceutskoj, i sada automobilskoj", istakao je direktor WindEuropea Giles Dixon.

Prema njegovim riječima, PPA s obnovljivim izvorima osigurava korporacijama-potrošačima pouzdanu energiju po konkurentnoj cijeni, kao i kupovinu po fiksnoj cijeni tijekom dužeg perioda.

"Ti sporazumi također osiguravaju stabilan izvor prihoda vetroparkovima. To je pobjednička kombinacija za sve", zaključio je Dixon.