SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOGOVOR
 
Mercedes će kamione proizvoditi u Kini
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 22.08.2019. - 12:40:10
ŠANGAJ  – Njemački Daimler planira teške kamione marke Mercedes Benz proizvoditi u Kini i obnoviti tvornice kamiona koje su u vlasništvu njegovog lokalnog poduzeća, navodi se u dokumentu u koji su Reuters i dva izvora upoznata sa situacijom imala uvid.

Time će se produbiti savez između Daimlera i njegovog kineskog partnera, kompanije Beijing Foton, prenosi agencija Reuters.

Ovaj potez dolazi nakon što je kompanija Beijing Automotive Group, matična kompanija Fotona, prošlog mjeseca kupila pet posto udjela u Daimleru.
Još 2016. godine, tadašnji direktor Daimlerovog odjela za teške kamione je njemačkim medijima rekao da se proizvodnja teških kamiona pod imenom Actros marke Mercedes planira u Kini do kraja ovog desetljeća.

Prema najnovijem planu, mješovita kompanija Beijing Foton Daimler Automotive (BFDA), pokrenut će proizvodnju Actrosa na svojim proizvodnim linijama, na kojima se trenutno proizvode kamioni Auman, tvrde izvori upoznati sa situacijom.

Svi kamioni Mercedesa koji se trenutno prodaju u Kini su uvozni i njihova cijena je značajno viša od cijene kamiona Auman, koji se proizvode u zemlji.