SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MIGRANTI
 
Mektić: Imamo indicije da je hrvatska policija fizički zlostavljala migrante
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 08.08.2019. - 16:27:05
SARAJEVO - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić komentirao je za N1 jučerašnji incident u kojem je ozlijeđeno 18 migranata kod granice BiH i Hrvatske, te je poručio kako je on i ranije upozoravao da se hrvatska strana nekorektno ponaša po pitanju migranata.

"Ja sam na ovo upozoravao već duže vrijeme, odnosno da se hrvatska strana, hrvatska država i policija vrlo nekorektno ponašaju po pitanju ovih migranata koji se nalaze između BiH i Hrvatske.

Dakle, ja sam ukazivao da hrvatska strana zloupotrebljava sve međunarodne standarde, bilateralne sporazume između BiH i Hrvatske i da je to došlo do te mjere da hrvatska strana narušava teritorijalni integritet BiH", istaknuo je Mektić za N1.

Kazao je i kako je hrvatska policija, pozivajući se na informacije kojima raspolaže, jučer u Velikoj Kladuši fizički zlostavljala migrante.

"Prema dosadašnjim indicijama i informacijama kojima raspolažemo, migrante je jučer u Velikoj Kladuši hrvatska policija zatekla, te kako su nam migranti kazali, fizički ih je zlostavljala, upotrebljavala prisilu i onda su ih doveli na vrlo nepristupačan teren gdje su ih praktično natjerali niz jednu vrlo strmu liticu da se vraćaju unutar BiH i gdje su oni između ostalog i tu u padovima zadobili razne tjelesne ozljede", rekao je ministar sigurnosti BiH.

Također, kako je naglasio, još uvijek utvrđuju činjenicu da li je i u jučerašnjem slučaju Hrvatska narušila teritorijalni integritet BiH.

"To ćemo vidjeti, postoje indicije da se i to dogodilo", naveo je te dodao:

"Mi ćemo tijekom dana složiti jednu opsežnu informaciju, poslati je Predsjedništvu BiH i mislim da u ovom međudržavnom problemu treba ovo pitanje rješavati Predsjedništvo BiH.

Naše ingerencije iz Ministarstva mimoilaze tu nadležnost. Ovo je opet jedno začuđujuće ponašanje hrvatske strane. Ne znamo uopće što je motiv za takvo ponašanje. Vidjeli smo i da je u ranijem razdoblju postojao niz dokaza i novinarskih snimanja o postupanju hrvatske policije i ovo je problem s kojim se mora izaći na nivo Predsjedništva BiH, ili najmanje na nivo Vlade Republike Hrvatske i Savjeta ministara", naglasio je Mektić za N1.