SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTVRDA
 
Medved: Založio sam se da Merčep ode u toplice
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 12.09.2018. - 10:21:50
ZAGREB - Nakon vijesti da se ratni zločinac Tomislav Merčep nalazi u toplicama, a ne u zatvoru, nižu se reakcije.

Ministar branitelja Tomo Medved pravda odluku medicinskim razlozima.

"Kao što inače radimo u takvim situacijama, mi smo podržali incijativu u suradnji s Ministarstvom pravosuđa", poručio je Medved i odgovorio na pitanje zalaže li se i inače da zatvorenici dobiju toplice:

"Ukoliko se radi o hrvatskim braniteljima, ukoliko liječnici daju uputnicu i preporuku za takav oblik rehabilatacije, a ustanove u kojima izdražavaju kaznu nisu u mogućnosti pružiti takvu uslugu."

Boravak ratnog zločinca u toplicama ne afirmira Hrvatsku, smatra bivši predsjednik Ivo Josipović.

'To je stvar politike, pravosuđe je svoj posao napravilo i donijelo odluku koja se može ili ne mora nekome sviđati, ali se mora poštivati. Osuđene osobe trebaju izdržavati kaznu zatvora. Postoje tretmani u zatvorskoj bolnici. Ovo da iza zastora osuđenici idu u toplice je poražavajuće, osobito kad je riječ o gnjusnim ratnim zločinima. Boravak u toplicama nije nešto što afirmira Hrvatsku', rekao je u Novom danu.

Merčep je, podsjetimo, pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog ubojstva 43 civila, koje su ubile njegove postrojbe. Na sudu je dokazano da su njegovi podređeni nezakonito uhapsili ukupno 52 osobe. Samo šest ih je preživjelo tretman "merčepovaca", a tri osobe se vode kao nestale.

Umjesto u zatvoru, Merčep je u Krapinskim toplicama, objavio je Index.

"Zatvoreniku je temeljem preporuke liječnika odobreno liječenje u stacionarnoj medicinskoj ustanovi, s obzirom na to da za provođenje potrebnog liječenja ne postoje uvjeti u tijelima zatvorskog sustava. Predviđeno je da liječenje u vanjskoj zdravstvenoj ustanovi traje od 1. kolovoza do 15. rujna 2018. godine", stoji u odgovoru Ministarstva pravosuđa.