SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
Mediteranska večer sa Stjepom Martinovićem
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 21.09.2015. - 22:31:32
ZAGREB - Mediteranska večer sa Stjepom Martinovićem održat će se u petak, 24. rujna u 20.30 u Centru za likovni odgoj Grada Zagreba – Memorijalna zbirka Jozo Kljaković.
Posebna gošća bit će Dunja Knebl.

Stjepo Martinović, odnedavno i kolumnist SEEbiza, predstavit će se svojim pripovjetkama, romanima, prijevodima, šansonama i baladama, te pjesmama mediteranskih autora bliskih njegovom senzibilitetu i tematskom rasponu… kolega po stihu, melodiji i ljubavi prema trubadurskoj gitari od Portugala i Španjolske, do Francuske, Italije, Grčke...

Rođen u arkadijskim Konavoskim brdima, odrastao u Cavtatu – čarobnom gradiću obilježenom tragovima ilirske, grčke, rimske, bizantske kulture… baštinom Dubrovačke Republike i, nadasve, legendama odnjihanim morem – Stjepo Martinović utkao je u cjelokupan svoj opus val i miris mitske pra-vode, sunca i stijenja, vjetra i galeba, makije i lozja, ribarskih mreža i cvijeća u pitaru.

Nakon duge novinarske karijere, uglavnom u nekadašnjoj Vjesnikovoj kući, 2009. odao se beletristici: vjeran drevnoj nulla dies sine linea, dosad je napisao deset romana (tri čekaju objavljivanje), četiri kolekcije priča (u nastajanju je i peta), te dvadesetak njih za razne natječaje u Hrvatskoj i susjednim zemljama (na kojima je skupio impresivan niz nagrada, po načelu svake godine barem jedna, od „Slavića“ i Broda priča do „Frana Galovića“ i „Turopoljske poculice“).

Na „Mediteranskoj večeri“ posjetiteljima će prirediti ugođaj sa cavtajskih skala davnih godina, kad je specifično podokničarsko pjevanje uz elementarnu pratnju gitare bila jedina glazba kasnih ura… uz ponekoga neumornog cvrčka, snena ćuka ili čiopu uznemirenu ponoćnim zvonom s kampanela.

Još nešto: onima koji budu znali odgovore na specifična – nikako teška! – pitanja slijedi dar: neka od njegovih knjiga, autorskih, ili vrsnih prijevoda (Grk Zorba!).