GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mediji: Vučiću i Đukanoviću dobro dođe crkvena svađa

Mediji: Vučiću i Đukanoviću dobro dođe crkvena svađa
CRKVA I DRŽAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2020 / 21:47
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Sukob oko crnogorskog zakona o religiji ostavlja utisak da su predsednici Srbije i Crne Gore Aleksandar Vučić i Milo Đukanović u ozbiljnom konfliktu ali obojici, suočenim protestima protiv svoje autoritarne vladavine zapravo dobro dodje crkvena svadja, prenosi danas Deutsche Welle izveštaj švajcarskog radija.

Švajcarski radio je ukazao da i Vučić i Đukanović "posežu za uslugama istog spin-doktora: Vladimira Bebe Popovića".

"Zapravo su i Aleksandar Vučić i Milo Đukanović poslednjih godina suočeni sa protestima protiv svoje autoritarne vladavine. Ljudi traže njihove ostavke, slobodne izbore, fer pravosudje i okončanje korupcije. Crkvena svadja, dakle, obojici vlastodržaca dobro dodje", zaključuje se u izveštaju.

Reporter Švajcarske radio-televizije (SRF) izveštavajući o tenzijama u Crnoj Gori i Srbiji navodi da je počelo zakonom o religiji koji je doneo parlament Crne Gore prema kome crkve moraju da dokažu da su zakonski došle do svojih hramova, manastira i imanja, inače ta imovina pada u ruke države.

Dodaje se da predsednik Milo Đukanović "svesno raspiruje" strah medju vernicima i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, govoreći da se zakona plaše samo oni koji nezakonito raspolažu imovinom te objašnjavajući to dogadjajima od pre jednog veka.

Sukobi oko pitanja vlasništva nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori pokazuju duboku podeljenost društva. Dobre argumente imaju i jedni i drugi. Rešenje je u dijalogu, smatra nemački politikolog Lazaros Miliopulos, prenosi Dojče vele.

Dodaje da se protesti održavaju širom Crne Gore i Srbije. U beogradskim tabloidnim medijima "budi se utisak da se podjarmljuje oko trideset odsto gradjana Crne Gore koji sebe smatraju Srbima i da se napada srpska nacija u celosti", navodi se u izveštaju.

Navode se reči predsednika Aleksandra Vučića koji je rekao da je ugrožen opstanak srpskog naroda u Crnoj Gori, ali da je važno reagovati odgovorno.

"Tipično je za Vučića", dodaje se u izveštaju, "da širi strah drastičnim rečima kako bi onda stupio na scenu u ulozi razumnog državnika koji želi da očuva mir. Sve to izgleda kao da su predsednici Srbije i Crne Gore u ozbiljnom konfliktu."

Tu se ukazuje da obojica šefova države koriste usluge istog "šaptača" Vladimira Bebe Popovića.

"On je opran svim vodama i poznat po rafiniranim manipulacijama javnim mnjenjem,"navodi se u izveštaju.

Tagovi: Aleksandar Vučić, Milo Đukanović, Vladimir Beba Popović, Srpska pravoslavna crkva
PROČITAJ I OVO
Nobilo: Ustavni sud Milanoviću prijeti praznom puškom
RIJEČ STRUČNJAKA
Nobilo: Ustavni sud Milanoviću prijeti praznom puškom
ZAGREB - Odvjetnik Anto Nobilo na N1 televiziji analizirao je mišljenje Ustavnog suda koji je eliminirao predsjednika Zorana Milanovića iz kampanje.
Studija: U svijetu po prvi put više autokracija nego demokracija
GLOBALNE PROMJENE
Studija: U svijetu po prvi put više autokracija nego demokracija
BERLIN - Od 2006. Zaklada Bertelsmann svake dvije godine procjenjuje oko 140 zemalja na temelju toga razvijaju li se prema demokraciji ili autokraciji. Trenutna studija pokazuje: autokracije su sada u većini.
U Luci Koper zaplijenjeno 260 kilograma kokaina
ZAPLJENA
U Luci Koper zaplijenjeno 260 kilograma kokaina
KOPER - Prije nekoliko dana u luci Koper zaplijenjeno je 260 kilograma kokaina, koji na crnom tržištu vrijedi desetak milijuna eura, objavila je Televizija Slovenija.
Tko je Miroslav Šeparović?
SKICA ZA PORTRET
Tko je Miroslav Šeparović?
ZAGREB - Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rođen je u Blatu na Korčuli i sudac je tridesetak godina.
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
PORUKE
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
ZAGREB - Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače članica Venecijanske komisije u Vijeću Europe, samo za Dnevnik Nove TV prokomentirala je situaciju oko kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE