SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠIRENJE
 
McDonald's preuzima Dynamic Field
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 26.03.2019. - 13:08:05
NEW YORK - McDonald's kupuje Dynamic Yield, izraelski startup koji razvija tehnologiju 'logike odlučivanja' temeljenu na algoritmima. Među njihovim klijentima su Ikea, Sephora i Urban Outfitters. Nakon akvizicije ta će tvrtka nastaviti poslovati samostalno i s drugim klijentima osimnovog vlasnika.

Procjenjuje se kako će McDonald's za njih platiti više od 300 milijuna američkih dolara. Okončaju li transakciju uspješno, bit će to najveća McDonald'sova akvizicija još od 1999. godine, kad su preuzeli Boston Market.

Neosporno si to mogu priuštiti. Tijekom protekle godine ostvarili su gotovo šest milijardi američkih dolara neto prihoda i godinu zaključili s pozitivnim novčanim tijekom u iznosu od 2,4 milijarde dolara.

No, zašto im je Dynamic Yield zanimljiv? Riječ je o tehnologiji na kojoj počivaju preporuke koje dobijete kad dodate artikl u košaricu za kupovinu online. U McDonald'su ju planiraju prvo isprobati u svojim drive-thrurestoranima, pa zatim postupno proširiti na svih 68 milijuna kupaca, koliko ih poslužuju svaki dan.

Otkad je Steve Easterbrook preuzeo poziciju glavnog izvršnog direktora 2015. godine McDonald's i njegovi franšizeri se digitaliziraju. Dosad su obavili nekoliko preuzimanja fokusiranih na prikupljanje i obradu podataka, pokrenuli vlastitu aplikaciju i počeli surađivati s Uberom na projektu Uber Eats, a i preselili su središnjicu u West Town, dio Chicaga za koji vjeruju kako je zanimljiviji mladim talentiranim ljudima.

Akvizicija Dynamic Yielda korak je dalje u tom smjeru, koji bi trebao pomoći u integraciji raznih tehnoloških rješenja unutar kompanije i omogućiti viši stupanj personalizacije usluga.

Umjesto sadašnjih uglavnom fiksnih jelovnika McDonald's bi trebao početi nuditi jela i pića za koje procijeni kako bi vam mogla odgovarati, koristeći raznovrsne setove podataka, u rasponu od vremenskih prilika i doba dana do obližnjih događanja i povijesti kupnje.

Koristeći strojno učenje, prikazat će vam što se najviše traži na lokaciji na kojoj se nalazite, pokušati procijeniti što bi vam moglo biti zanimljivo i ponuditi vam što bi još mogli uz to uzeti. Ako je red u kojem čekate dugačak i sporo se pomiče jelovnik bi mogao prikazati jela koja je jednostavnije pripremiti pa će biti brže gotova.