SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMBICIOZNO
 
Mazda radi na projektu zelenih benzinskih motora
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 09.08.2017. - 11:14:04
TOKIO - Japanski proizvođač automobila Mazda otkrio je planove za izradu učinkovitijih, "zelenijih" i tehnološki naprednijih benzinskih motora za automobile. 

Tehnologija koja bi omogućila rad benzinskih motora bez svjećica, samo s kompresijskim paljenjem smjese plinova kao kod dizelaša, razvija se već godinama, ali je niti jedan proizvođač još nije uspio komercijalizirati. U Mazdi smatraju da će oni biti prvi.

Benzinski motor koji je u stanju raditi bez svjećica trebao bi ponuditi 20 do 30% veću učinkovitost u potrošnji goriva, i kao takav trebao bi označiti početak nove ere ekoloških motora na fosilna goriva. Iz japanske kompanije najavljuju da bi ovaj revolucionarni motor mogao na tržište već 2019. godine.

Iako u suradnji s Toyotom već rade na razvoju električnih automobila, u Mazdi vjeruju da bi prvi prioritet i dalje trebali ostati učinkoviti i moderni automobili s pogonom na fosilna goriva. Njihov plan je izraditi HCCI (homogeneous charge compression ignition) motore bez svjećica koji bi bili učinkoviti kao dizelski, a imali bi daleko manje emisije štetnih plinova.

Kod nižih temperatura i u iznimnim situacijama ovakvi bi motori i dalje koristili svjećice, ali bi pri normalnom radu gorivo sagorijevali isključivo pritiskom. Uspiju li u razvoju HCCI motora, neće ih prodavati drugima već će se s njima isporučivati jedino Mazdina vozila, prenosi Reuters.