SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
DOGAĐAJI
 
Matušić u Makau najavio: Turistički summit "Kina plus 16" u ožujku 2018. u Dubrovniku
Autor/izvor: Matej Balen
Datum objave: 19.10.2017. - 19:23:00
Zadnja izmjena: 20.10.2017. - 08:07:32
ZAGREB - Globalni turistički forum ovoga je tjedna održan u Makau, a za cilj ima održivi razvoj turističkog sektora s naglaskom na kinesko tržište. 

Forum je organiziran u zajedničkoj organizaciji Vlade SAP Macau, Svjetske turističke organizacije UNWTO i Turističke komore NR Kine. Zemlje partneri foruma bile su 16 zemalja srednje i istočne Europe, među kojima i Republika Hrvatska. Uz prisutne predstavnike CSEBA-e i Veleposlanstva RH u Pekingu, šef hrvatske delegacije u Makau bio je državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić.

Dominirajuća tema dvodnevnog programa foruma bila je regionalna i međunarodna suradnja za poticanje rasta u turizmu, a na tu temu održano je više panel rasprava, kako na ministarskoj razini, tako i predstavnika turističkih agencija i nacionalnih turističkih zajednica.

Domaćin foruma, Kina, naglasila je niz ključnih faktora u daljnjem razvoju turističke suradnje NR Kine te zemalja centralne i istočne Europe: pojačavanje promotivnih aktivnosti u NR Kini, kreiranje posebnih turističkih strategija i razvoj turističke ponude prilagođene kineskim turistima, uključivanje europskih destinacija u China Quality Service (QSC) program certifikacije u turizmu, pojednostavljivanje i ubrzavanje procedura za dobivanje viza, otvaranje i uvođenje novih direktnih zrakoplovnih linija sa NR Kinom te prilagodba europskih destinacija za online usluga plaćanja preko kineskih mobilnih aplikacija. 

Kako trenutno samo 10% kineskih državljana posjeduje putovnicu, jasan je daljnji trend rasta u broju međunarodnih putovanja za državu koja suvereno vlada u broju izlaznih turista sa procijenjenom brojkom od gotovo 130 milijuna u 2017. 

Destinacije poput Hrvatske imaju fantastične potencijale da prime veći broj kineskih turista koji u Hrvatsku najviše putuju u pred i posezoni, ali potreban je napredak u prilagodbi turističke usluge kineskim turistima, značajno veća promotivna aktivnost u NR Kini te pojednostavljivanje viznih procedura. 

Tijekom završnog obraćanjima novinarima državni tajnik Frano Matušić najavio je turistički Summit "Kina plus 16" koji će biti održan u ožujku 2018. godine u Dubrovniku. Kako je 2018. godina proglašena “Godinom europsko-kineskog turizma”, Europska unija je najavljena kao regija partner za GTEF 2018. uz očekivano sudjelovanje 28 zemalja članica, pa tako i Hrvatske.