SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MANDARINE
 
Matijević: Poticati proizvodnju mandarina radi izvoza
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.10.2016. - 14:22:32
OPUZEN - Država zadnjih godina zanemaruje proizvodnju mandarina, što nije dobro jer ta kultura ima izvozni potencijal od 50 milijuna eura, izjavio je u četvrtak u Opuzenu predsjednik Uprave AgroFructus Grupe Denis Matijević, ujedno vlasnik najvećeg otkupnog centra u tom gradu.
Matijević smatra da bi država trebala pronaći način za poticanje proizvodnje mandarina, jer se može očekivati da će u nekoliko sljedećih godina zbog novih nasada ukupna proizvodnja dosegnuti 120 tisuća tona.

Ovogodišnji urod procijenjen je na rekordnih 90 tisuća tona, no proizvođači i otkupljivači očekuju da će zbog ranog cvata na tržište biti plasirano približno 63 tisuće tona.

Od ukupnog uroda, na domaće tržište, na kojem prosječna potrošnja iznosi 3,5 do 4 kilograma po stanovniku, plasira se oko 15 tisuća tona mandarina, 40 do 45 tisuća tona završi na tržištima zemalja bivše Jugoslavije (uključujući Hrvatsku), a preostali dio izvozi se u Češku, Slovačku Poljsku, Veliku Britaniju i dr.

Mandarine su u dolini Neretve posađene na približno 2.300 hektara, proizvodnjom se bavi oko dvije tisuće proizvođača, a AgroFructus otkupljuje 25 do 30 posto proizvodnje od tisuću proizvođača. Plan tvrtke je ove godine otkupiti 25 tisuća tona mandarina, od čega će 70 posto biti namijenjeno za izvoz.

Matijević smatra kako je proizvodnja mandarina jedna od rijetkih profitabilnih poljoprivrednih djelatnosti i da ima potencijala.

No, kako je rekao, osim podrške države kroz poticaje važno je da proizvođači rade na povećanju konkurentnosti odnosno da više slušaju struku, primjenjuju sve agrotehničke mjere i nastoje postići stalne količine.

Ovogodišnja otkupna cijena mandarima za prvu klasu je 2,5 kuna po kilogramu. Matijević objašnjava kako otkupljivači drže tu cijenu kako bi očuvali proizvodnju, iako je ona u odnosu na konkurenciju iz Španjolske i Turske znatno viša.

Ovogodišnja berba mandarina počela je krajem rujna, a već tada su iz Agrofructusa upozoravali da je jedan od najvećih problema nedostatak radnika za berbu.

AfroFructus je jedan od najvećih otkupljivača voća i povrća u Hrvatskoj. Godišnje otkupi oko 120 tisuća tona raznih vrsta.