SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIZNANJA
 
Massachusetts Institute of Technology odao veliko priznanje Mati Rimcu
Autor/izvor: SEEbiz / index.hr
Datum objave: 08.11.2018. - 14:25:25
ZAGREB - Hrvatski inovator i poduzetnik Mate Rimac dobio je veliko priznanje i to od najboljeg tehničko-prirodoslovnog fakulteta na svijetu, uglednog MIT-ja (Massachusetts Institute of Technology). 

U svijetu visokog obrazovanja vlada konsenzus da se radi o najboljem fakultetu za tehničke i prirodne znanosti uopće.

List MIT Technology Review svake godine objavljuje popis od 35 inovatora mlađih od 35 godina. Među slavnim inovatorima i poduzetnicima u prošlosti su se, među ostalima, našli osnivači Googlea Larry Page i Sergej Brin i "otac" Linuxa Linus Torvalds, a sad im se pridružio i naš Mate Rimac.

MIT Technology Review svoje godišnje popise 35 najboljih inovatora objavljuje po regijama, pa se tako ove godine na popisu za europsku regiju našlo i ime Mate Rimca.

Na službenim stranicama dodjele se u obrazloženju uvrštenja Rimca među 35 najboljih europskih inovatora mlađih od 35 godina navodi kako su prije više od 10 godina električni auti u pop kulturi (odnosno u čuvenoj animiranoj seriji The Simpsons) opisivani kao "automobili koji ne mogu ići brzo ili daleko". No, s obzirom na to da su motori s unutarnjim sagorijevanjem jedan od najvećih izvora zagađenja na svijetu, uvijek su postojali idealisti koji su bili uvjereni da će se električni automobili jednog dana moći natjecati s bilo kojim tradicionalnim vozilom.

Jedan od njih bio je i Mate Rimac, koji je umjesto sjedenja i čekanja da netko ispuni njegov san odlučio da bi sam mogao provesti revoluciju u industriji automobila. Upravo to je i napravio, čime je zaslužio titulu jednog od nagrađenih na popisu europskih inovatora mlađih od 35 godina po izboru uglednog MIT Technology Reviewa.

Rimca se u tekstu opisuje kao "mladog Hrvata porijeklom iz BiH" koji tvrdi da je stvorio "najbrži i najuzbudljiviji električni hiperautomobil na svijetu". U Rimac Automobilima, njegovoj tvrtki koja ima sjedište pokraj Zagreba, radi više od 400 ljudi.

Rimac Automobili nedavno su dogovorili suradnju sa Seatom (s kojim će raditi na Cupra e-Raceru), a u lipnju ove godine i s Porscheom, slavnom tvrtkom koja je odlučila kupiti 10-postotni udio u Rimčevoj tvrtki.

Uz to, Rimac Automobili proizvode baterijske i transmisijske sustave za neke od najvećih igrača na tržištu, kao što su Jaguar, Aston-Martin, Renault i Mercedes-Benz, navodi se u tekstu.