DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POREZNA REFORMA
 
Marić: Za poduzetnike prijavljene na puno radno vrijeme neće biti nikakvih promjena
Autor/izvor: SEEbiz / HRT
Datum objave: 18.08.2018. - 12:29:11
ZADAR - Ministar financija Zdavko Marić u Zadru se osvrnuo na devet zakona koji su pušteni u javnu raspravu, a tiču se novog kruga najavljene porezne reforme. 

Najviše reakcija stiglo je na zakonsko rješenje o povećanju plaća predsjednika ili članova uprava tvrtki.

"Za prave male i srednje poduzetnike, one koji su prijavljeni na puno radno vrijeme samo u tom poduzeću, i vrijedno privređuju, odnosno bave se poduzetništvom u Hrvatskoj, neće biti nikakvog problema", rekao je ministar Marić.

Ciljamo samo one zlouporabe koje smo uočili, naglasio je Marić.

U sklopu izmjena poreza koje najavljuje ministar financija Zdravko Marić, predviđeno je i podizanje osnovice za članove uprave tvrtki prema kojima će minimalni trošak mjesečne plaće za svakog vlasnika - direktora tvrtke biti veći od 10 tisuća kuna mjesečno. Kritike iz poslovne zajednice su već stigle - prijeti opasnost gašenja na tisuće malih tvrtki.

Za male poduzetnike koji se samozapošljavaju minimalna osnovica povećava se s koeficijenta 0,65 na 1,1. To znači da godišnje moraju zaraditi barem 125 tisuća kuna. Stručnjaci tvrde - takve tvrtke teško će opstati.

U Hrvatskoj je trenutno oko 80 tisuća tvrtki koje godišnje uprihode manje od milijun kuna. Novi koeficijent minimalne osnovice dodatan im je udarac, a već sada čine 2,7 milijardi kuna gubitaka hrvatskog gospodarstva.