SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GLAS RAZUMA
 
Marić: Ne moramo žuriti s nabavom novih borbenih zrakoplova
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.12.2016. - 11:32:01
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić smatra kako se ne mora žuriti s nabavom novih borbenih zrakoplova, a oko dugoročne strategije i plana Oružanih snaga RH još će biti govora, rekao je novinarima u četvrtak prije sjednice Vlade.

"Ne moramo žuriti s tim pitanjem. Mislim da oko dugoročne strategije i plana Oružanih snaga RH još će biti govora", rekao je Marić novinarima upitan o planu nabave novih borbenih zrakoplova.

Na novinarski upit hoće li popustiti "željama" potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića "jer rokovi već cure", odgovorio je: "Shvatili ste već do sada da nisam baš nešto pretjerano popustljiv".

Ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević izjavio je u četvrtak da još nije donijeta nikakva odluka o borbenoj komponenti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) te da smatra da nam je potrebno borbeno ratno zrakoplovstvo.

Smatram da nam je ta sposobnost potrebna i da ju Hrvatska treba imati, ne smijemo se dovesti u situaciju kao 90-te kada smo bili razoružani, rekao je Krstičević odgovarajući na pitanja novinara o napisu Jutarnjeg lista o zaključku savjetničkog tima MORH-a da treba zadržati borbeno zrakoplovstvo. Taj je tim, navodi Jutarnji list, preporučio da se odluka o zadržavanju donese početkom sljedeće godine, a odluka o odabiru vrste aviona do kraja 2017.

Odluka će biti donijeta 2017. godine i sigurno ćemo voditi računa kako na najbolji mogući način doći do te sposobnosti, rekao je Krstičević. Želimo u taj proces uključiti sve parlamentarne stranke i tražimo konsenzus jer to je nadstanačko pitanje, pitanje nacionalne sigurnosti, kazao je.