SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Maloprodaja će nastaviti trend rasta
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 09.12.2018. - 09:41:43
ANALIZA - Posljednji podaci DZS-a za listopad potvrdili su ubrzavanje nominalnih i realnih stopa rasta trgovine na malo i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. 

Naime, u odnosu na rujan 2018. godine, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, promet u trgovini na malo je zabilježio rast od 1,1% nominalno (0,5% realno). Pri tome je, prema pretežnoj djelatnosti poslovnih subjekata, zabilježen rast u svim kategorijama izuzev Ostalih djelatnosti gdje je zabilježen pad od 0,6%.  

U odnosu na isti mjesec prošle godine promet u trgovini na malo zabilježio je najvišu stopu rasta u posljednjih pet mjeseci (4,5% realno, 6,4% nominalno). Na nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta koje traju još od rujna 2014. upućivala su i povoljna kretanja indeksa pouzdanja, raspoloženja i očekivanja potrošača.

Promatrano prema trgovačkim strukama, devet od ukupno deset trgovačkih struka (94% prometa u maloprodaji) bilježe u listopadu rast prometa. Pri tome je najznačajniji utjecaj na porast nominalnog prometa (3,2%) imao viši promet motornim gorivima i mazivima (16,6% godišnje) dok je nešto skromniji doprinos (1,5%) došao od Nespecijaliziranih prodavaonica pretežito živežnim namjernicama (4,4% godišnje). Rast broja prodanih novih vozila u listopadu (10,6% godišnje) pridonio je godišnjem rastu prometa Motornih vozila, dijelova i pribora za motorna vozila, motocikla i dijelova za 5,4%. Pad prometa na godišnjoj razini bilježe jedino Specijalizirane prodavaonice živežnim namjernicama (-0,4%).

Promatrano kumulativno u prvih deset mjeseci realni promet u trgovini na malo (prema kalendarski prilagođenim indeksima) zabilježio je godišnji rast od 3,7% (nominalno 5,2%). Snažnije nominalne stope rasta u odnosu na realne posljedica su nešto izraženijih inflatornih pritisaka u promatranom razdoblju. Prema izvornim neprilagođenim indeksima, u listopadu je zabilježen i nominalni (7,1%) i realni (5,2%) godišnji rast dok je u odnosu na prethodni mjesec promet u trgovini na malo bio nominalno niži za 3,2%, a realno 4,3%.

Nedavna odluka Vlade o povećanju neoporezivog iznosa za prigodne nagrade te najavljene porezne izmjene od siječnja 2019. i u mjesecima pred nama trebale bi se pozitivno odraziti na raspoloživi dohodak te posljedično i na kretanja u maloprodaji. U prilog pozitivnim očekivanjima svakako idu i odlični rezultati iz turizma koji su u listopadu zabilježili dvoznamenkaste godišnje stope rasta kao i očekivani rast potrošnje ususret blagdanima.