SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Makedonska borza pridružila se Funderbeamu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 23.05.2019. - 16:24:00
Zadnja izmjena: 23.05.2019. - 21:50:22
ZAGREB - Makedonska burza potpisala je ekskluzivni sporazum o suradnji s hrvatskim društvom Funderbeam South-East Europe d.o.o. (Funderbeam SEE), dijelom estonske Funderbeam grupe koja upravlja platformom za financiranje startupova.

Osnovan u rujnu 2016., Funderbeam South-East Europe društvo je sa sjedištem u Zagrebu, u kojem Zagrebačka burza ima 20%-tni udio, a čije je utemeljenje poduprto od strane Europske banke za obnovu i razvoj kroz njihov Shareholders Special Fund.

Funderbeam je globalna crowdfunding platforma za startup kompanije na kojoj ulagatelji odmah nakon inicijalne faze ulaganja mogu trgovati svojim udjelima, a zahvaljujući inovativnom sustavu temeljenom na blockchain tehnologiji. Vrijednost Funderbeama prepoznao je i osnivač Skypea Jaan Tallinn, jedan od prvih ulagatelja u kompaniju.

Do sada je putem zagrebačkog Funderbeama kroz osam uspješnih kampanja za hrvatske kompanije prikupljeno gotovo 4,5 mil. EUR.

Nakon uspješnog razvoja poslovanja u Hrvatskoj, Funderbeam SEE širi se i na Makedoniju kroz partnerstvo s Makedonskom burzom, čija će uloga biti edukativnog i promotivnog karaktera, kako bi lokalnim kompanijama predstavili mogućnosti prikupljanja kapitala putem ove inovativne platforme s ciljem daljnjeg razvoja poslovanja te sazrijevanja do faze potencijalnog uvrštenja na Makedonsku burzu. Obzirom na važnost pružanju podrške malim i srednjim poduzećima u njihovom razvoju, Makedonska burza za ovu je aktivnost poduprta i od strane USAID-a u sklopu projekta Business Ecosystem Development.

Zagrebačka i Makedonska burza niz godina uspješno surađuju na raznim projektima kojima je u fokusu snaženje lokalnih tržišta kapitala i regionalne ekonomije u cjelini, a ova suradnja nastavak je zajedničkih aktivnosti na tom polju.