SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KNJIGE
 
Magnetski crni humor Kristiana Novaka
Autor/izvor: Damir Vujnovac
Datum objave: 17.11.2015. - 20:31:00
Zadnja izmjena: 17.11.2015. - 23:00:51
KOLUMNA - Književno je tržište regije bogato i živo, unatoč lošim vijestima o rezultatima poslovanja izdavača ili tužnoj slici naplate autorskih honorara.
Sajmovi knjiga Beograda, Zagreba i Podgorice (kronološki poredani) privlače one željne dobre pisane riječi, nudeći posjetiteljima i novitete i klasiku po cijeni prihvatljivoj prosječnom čitatelju. Promatraču bi se moglo učiniti da se danas više tiska no što se čita, međutim knjige se kupuju, posuđuju, razmjenjuju, o njima se priča i piše izvan akademskih književnih sredina. Kvalitetu tih djela ne moramo nužno uspoređivati s lokalnim ili svjetskim klasicima, Andrić, Matoš ili Selimović također su, nekad davno, bili mladi autori, manje ili više iskusni i manje ili više uspješni i priznati u širokim čitateljskim krugovima. Suvremeni su autori hrabro zaposjeli prostor koji ih je željno očekivao, donoseći neke nove spisateljske teme i birajući sebi prihvatljive literarne forme.

Jedan od novih, mladih, darovitih, Kristian Novak, stavio je novu zvijezdu na književno nebo svojim romanom "Črna mati zemla" koji se od objave u
veljači 2013. razmilio knjižnicama, čitateljskim klubovima, promocijama knjiga i javnim čitanjima, unatoč svom naizgled lokalno "uzemljenom" naslovu. Sam je naslov dokaz da lokalno narječje ne mora biti prepreka uspjehu djela koje ima snage doprijeti do najtamnijih kutaka čitateljske psihe, preskočiti mentalne i političke granice. Kao i u svakoj drugoj situaciji, volja za razumijevanjem ruši sve jezične barijere i omogućava nesmetano uživljavanje u priču koju Novak, svojim sugestivnim pisanjem, svija oko čitatelja zarobivši svu njegovu pažnju.

Autor svoj magnetski crni humor suprotstavlja stravičnoj situaciji nesnalaženja djeteta među zaredalim smrtima. Crna je zemlja toliko tamna i teška da ju je moguće opipati i mirisati iz slova ovog kroatista, germanista, doktora znanosti i svjetski ovjenčanog karataškog reprezentativca. Črna mati zemla istovremeno je međimurski Twin Peaks, kao i novovjeki Gruntovčani, roman koji vuče vlažni, opori  okus zemlje u ustima, dok ta ista usta istovremeno razvlači u osmijeh začinjen crnicom među zubima.

Ovaj nagrađivani književni dragulj nesmanjenim sjajem blista godinama nakon sušenja boje na sugestivnim naslovnicama (postoje čak tri različite) i nudi nam se odnedavna na slovenskom i mađarskom jeziku, a "prijeti" mu ekranizacija i dug život djela koje to uistinu zaslužuje. Uz Kristiana
Novaka i njemu slične, hrabre i slobodne autore, ne bojim se čitateljske budućnosti.