SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
PRESUDA
 
Mađarski vrhovni sud presudio protiv OTP-a
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.06.2014. - 17:02:18
BUDIMPEŠTA - Mađarska banka OTP nepravedno je primjenjivala različite tečajeve pri isplati kredita i obračunu anuiteta, presudio je danas mađarski vrhovni sud u pozorno praćenom sporu, poništivši odgovarajuću odredbu ugovora o kreditu.
Tužbu je pokrenuo zajmoprimac koji se požalio da mu je OTP odobrio kredit u francima po kupovnom tečaju a obračunavao anuitete po prodajnom tečaju, tumači Reuters.

Kuria je presudila da je ta tečajna razlika nepoštena i poništio je odgovarajuću ugovornu odredbu. OTP će morati primijeniti službeni srednji tečaj mađarske središnje banke i za isplatu i obračun rata kredita.

Ostale odredbe ugovora ostaju na snazi a presuda se odnosi samo na konkretan ugovor tužitelja i banke OTP, napominje agencija MTI.

Premijer Viktor Orban planira novi program pomoći zaduženim kućanstvima kojima je servisiranje kredita u francima i eurima postalo preskupo.

Iz vlade su poručili da će pričekati konačnu presudu vrhovnog suda prije no što predloži rješenje za problem deviznih hipotekarnih kredita u vrijednosti oko 15 milijardi dolara koje su građani uzimali većinom prije financijske krize 2008.

Očekuje se da će Kuria donijeti konačnu opću presudu o nekoliko spornih pitanja vezanih za devizne hipotekarne kredite 16. lipnja, kazao je na konferenciji za novinstvo predstojnik sudskog odjela za građansko pravo Gyorgy Wellman.

Sud će tako razmotriti pravednost ugovornih odredbi po kojima klijenti snose rizik fluktuacije deviznih tečajeva. Pod povećalom će se naći i pravednost ugovora u slučaju netočnog iznošenja informacije o riziku, kazao je Wellman prema pisanju mađarske novinske agencije.

Kuria će također ocijeniti pod kojim okolnostima jednostrane promjene ugovora ispunjavaju zahtjeve o transparentnosti i je li pravedna primjena tečajne razlike, dodao je.