SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INICIJATIVE
 
Lukšićeva inicijativa o regionalnoj saradnji
Autor/izvor: SEEbiz / CdM
Datum objave: 25.05.2013. - 15:05:10
PODGORICA - U dogovoru sa premijerom Milom Đukanovićem, potpredsjednik Vlade i crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić inicirao je novi koncept regionalne saradnje zemalja zapadnog Balkana, Crne Gore, Srbije, Kosova, Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine s uvjerenjem da je potrebno iskoristiti pozitivne regionalne pomake.
U Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija nijesu željeli da potvrde ali ni demantuju postojanje ove inicijative, ali su "istakli da je potrebno puno rada intenzivnih kontakata među zemljama regiona kako bi se nove ideje pretočile u konkretne rezultate, pišu Vikend novine.

Lukšićeva inicijativa koja predviđa napredniji vid međusobne saradnje šest zemalja sa ciljem brže evropske integracije zemalja učesnica, ima i funkcionalan pristup, odnosno predviđa saradnju u oblastima važnim za unapređenje kvaliteta života građana i jedinstvenu politiku u pitanjima od zajedničkog interesa.

Lukšić je sa inicijativom upoznao komesara za proširenje Evropske unije Štefana Filea, koji je podržao inicijativu okupljanja zapadnobalkanske šestorke po ugledu na već oprobane i uspješne regionalne modele saradnje u Evropi.

Ukoliko bi inicijativa bila realizovana otvorila bi prostor i snaženju regionalne saradnje u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala kroz jačanje postojećih regionalnih inicijativa u toj oblasti.