SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PAD
 
Luka Koper: Izvanredne okolnosti krive za oštar pad neto dobiti
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 01.12.2019. - 09:35:02
KOPER - Luka Koper Grupa ostvarila je 34,5 milijuna eura neto dobiti u prvih devet mjeseci ove godine, što je 29 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. 

Nekoliko izvanrednih okolnosti pridonijelo je padu. Neto prodaja se povećala za tri posto, na 173,8 milijuna eura.

Grupa je završila devetomjesečno razdoblje s 38,5 milijuna eura operativne dobiti, što je 32 posto manje nego u 2018. Niži operativni rezultat uglavnom je nastao zbog troškova rada, troškova naknada za pretovare i naknada dobivenih u 2018. godini za dizalo 9,3 milijuna eura.

Bez ove naknade, bez prošlogodišnje prodaje objekta s pripadajućim zemljištem u Prisoji, bez otkazivanja odredbi iz tužbe za 2018. godinu i bez ovogodišnje naknade za pretovar, operativna dobit u prvih devet mjeseci bila bi 10 posto manja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pretovar Luka Koper u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 17,7 milijuna tona robe, što je na razini istog prošlogodišnjeg razdoblja i tri posto manje od planiranog. U usporedbi s prethodnom godinom, Grupa je ostvarila smanjenje opterećenja robom za 5% i povećala količinu neopterećene robe na i sa broda za 3%.