GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Loša zimska sezona u Kolašinu i na Žabljaku

Loša zimska sezona u Kolašinu i na Žabljaku
OBESHRABRUJUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2020 / 21:33
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Poluprazni zimski turistički centri - Kolašin i Žabljak, otkazivanje aranžmana usred sezone i praktično još zatvorena skijališta zbog nedostatka snijega, reklo bi se da nijesu upalili alarm u Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) i državnoj firmi "Skijališta Crne Gore".

Sudeći prema odgovorima, to što skijaška sezona još nije počela - razlog je za nezadovoljstvo, ali ne i zabrinutost, dok istovremeno izdavaoci privatnog smještaja ne dijele njihovo mišljenje, sabiraju minus i gledaju u nebo.

Kažu da šteta nije tačno utvrđena, ali nekolicina vlasnika malih hotela iz Kolašina ističe da nije mala.

Vlasnici privatnog smještaja namjeravaju da početkom sedmice zajednički nadležnima predoče koliko su u gubitku.

"Cilj nam je da sa tog sastanka ukažemo na činjenicu da je nedostatak sistema za vještačko osnježavanje 'usko grlo' kolašinskog zimskog turizma. To će biti naš apel nadležnima da se ubrzaju aktivnosti na tom planu. Tada ćemo predočiti i koliko smo izgubili tokom januara, od kojeg se mnogo očekivalo", kazao je "Vijestima" jedan od incijatora sastanka.

Smještajni kapaciteti u Kolašinu trenutno su poluprazni. Otkazivanja rezervacija bilo je gotovo svuda, najviše u privatnom smještaju, a mnogo manje u velikim hotelima.
Na Žabljaku tvrde da je sezona katastrofalna i da je broj turista nakon Božića nezapamćeno mali.

U MORT-u se hvale rekordnom posjetom primorja za vrijeme novogodišnjih praznika i potvrđuju da je, prema informacijama koje dobijaju od hotelsko-turističke privrede sa sjevera, "došlo do otkazivanja određenog broja aranžmana".

Ne preciziraju koliko, ali kažu - "ne u zabrinjavajućoj mjeri".Izostali su i podaci o očekivanom broju turista tokom sezone, "jer zimska turistička sezona još uvijek nije krenula punim kapacitetom".

"Uprkos blagovremenoj pripremi i pojačanoj promociji, nedostatak sniježnih padavina je, nažalost, odložio skijašku sezonu i trenutno naša skijališta ne rade punim kapacitetima, čime naravno ne možemo biti zadovoljni. Ipak, jedan broj gostiju boravi u zimskim centrima i u uslovima nedostatka snijega, dominantno vikendom.

Prvog vikenda nakon praznika, prema podacima lokalnih turističkih organizacija na Žabljaku, Vučju i u Kolašinu, zabilježena je posjeta od oko hiljadu gostiju, uglavnom domaćih", odgovoreno je "Vijestima" iz MORT-a. Navode da računaju da se, "s obzirom da školski raspust traje sedam dana duže, tokom januara, ako vremenski uslovi dozvole može očekivati i rast broja domaćih gostiju".

Ističu da ohrabruju i informacije turističkih agencija da se u februaru i martu očekuje više organizovanih grupa turista iz Velike Britanije, Francuske, Rusije i Mađarske.
Objašnjavaju da se "u danima vikenda bilježi bolja posjeta, a lijepo i sunčano vrijeme ostavlja gostima prostora za neke druge aktivnosti".

U "Skijalištima Crne Gore" kažu da nedostatak snijega na Ski-centru "Kolašin 1600", jedinom koje za sada posluje u okviru te državne firme, "jeste otežavajući, ali ne i obeshrabrujući".

Iako je u Finansijskom planu "Skijališta" planirano da se tokom ove zimske turističke sezone više od polovine ukupnih prihoda, oko 55 odsto, ostavari u januaru na "Kolašinu 1600", tamo skijaška sezona još nije ni počela.

Tagovi: Skijališta Crne Gore, Kolašin, Žabljak, crnogorski turizam
PROČITAJ I OVO
Pupovac će ubirati novac u centru Zagreba, evo kako
MAŠTOVITO
Pupovac će ubirati novac u centru Zagreba, evo kako
ZAGREB - U zagrebačkoj Preradovićevoj ulici 21 i 23, u strogom centru, uređuje se, kako se priča, golemo parkiralište na otvorenom.
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
PLANOVI
HRT-ov Novi smjer: Smanjivanje broja zaposlenih, inovacije i nove radne metode
ZAGREB - HRT-ov “Novi smjer”, strateški dokument javne radiotelevizije predstavljen je u ponedjeljak, a u njemu se, između ostaloga, navodi da će tijekom 2025. i 2026. “biti nužno smanjivanje broja zaposlenih za 30 posto” te se najavljuje “uvođenje niza inovacija u tehnologiji i radnim metodama”.
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
PLANOVI
Luka Koper u Beltincima planira izgraditi međunarodni logistički centar
KOPER - Luka Koper planira izgradnju međunarodnog logističkog centra u Beltincima.
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
PROTIVLJENJE
Austrijska vlada protiv restrukturiranja Signe
BEČ - Austrija neće poduprijeti planove restrukturiranja dva najvažnija ogranka posrnule austrijske nekretninske grupe Signa na glasovanju vjerovnika koje bi se trebalo danas održati, rekao je za ORF Radio vladin predstavnik u pregovorima.
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
VLAKOVI
Objavljen natječaj za elektrodizelske vlakove za povezivanje Zagreba i Splita
ZAGREB - Objavljen je otvoreni postupak javne nabave šest elektrodizelskih motornih vlakova za relaciju Zagreb - Split - Zagreb, koji bi prema planu u prometu trebali biti tijekom 2026. i 2027. godine, objavio je u ponedjeljak HŽ Putnički prijevoz.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE