SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
UPOZORENJE
 
Lonely Planet: Skadarsko jezero ugroženo
Autor/izvor: SEEbiz / CdM
Datum objave: 07.01.2017. - 23:43:32
PODGORICA - Priča o Skadarskom jezeru i novom luksuznom odmaralištu koje će se izgraditi na ušću Rijeke Crnojevića našla se i na stranicama magazina Lonely Planet.

Magazin piše da će naše jezero 2019. godine dobiti luksuzno eko odmaralište, što je prvi projekat takve vrste na ovim prostorima. Ipak, nekoliko grupa za zaštitu životne sredine navodi da bi ovi planovi mogli da ugroze ekosistem.

Lonely Planet navodi da je izgradnja odmarališta vrijednog 75 miliona eura već počela, a kompleks će uključivati hotel, luksuzne vile sa bazenima, restorane, luku i tržni centar.

Nalaziće se na ušću Rijeke Crnojevića u Skadarsko jezero, koje od 1983. godine ima status nacionalnog parka, a od 1996. godine je zaštićeno Ramsarskom konvencijom.

Sa 281 vrstom ptica, 50 vrsta sisara i 48 vrsta riba, Skadarsko jezero se odlikuje izuzetnim biodiverzitetom i služi kao rezervat močvarnim pticama, naročito ugroženoj vrsti dalmatinskog pelikana.

Lonely planet piše da su lokalne nevladine organizacije pokrenule peticiju na sajtu Save Skadar Lake iz bojazni da bi masovni turizam mogao naškodi ekosistemu nacionalnog parka, a peticijom mole crnogorsku vladu da odustane od projekta.

Međutim, Lonely planet piše da je crnogorsko Ministarstvo turizma navelo da će izgradnja odmarališta imati minimalan uticaj na prirodno okruženje Skadra i da biodiverzitet jezera neće biti ugrožen jer su prije pristupanja realizaciji projekta izvedena istraživanja u vezi sa njegovom ekološkom zaštitom.