SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STAVOVI
 
Ljajić: Nije stigla ponuda za Telekom
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 10.12.2018. - 16:58:30

BEOGRAD - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je cilj mera koje vlast u Prištini preduzima prema Srbiji da se stavi tačka na Briselski sporazum i popravi pregovaračka pozicija Kosova.

On je novinarima kazao da ne može da komentariše najavu novih mera Prištine, kao što je ukidanje dinara na Kosovu i srpskih tablica, kao i zabrana dolaska srpskih ministara na Kosovo, navodeći da one još nisu usvojene, ali da su i dosadašnje mere toliko radikalne da su potpuno ukinule trgovinu sa Srbijom.

Mesečna razmena robe izmedju Srbije i Kosova je u vrednosti oko 40 miliona evra, a sada se prema rečima Ljajića "skoro svela na nulu".

Istakao je da je vlast u Prištini donela Zakon o zaštiti potrošaća koji treba da stupi na snagu 26. decembra a predvidja da svi proizvodi budu obeleženi zastavicama zemlje porekla, sa obrazloženjem da žele da zaštite svoje potrošače.

"Ne radi se o zaštiti potrošača jer Kosovo ima ogroman trgovinski deficit i samo 15 odsto potreba pokriveno je domaćom proizvodnjom, a ostalo je uvoz", rekao je Ljajić i dodao da je cilj tih mera Kosova da se prekine dijalog Beograda i Prištine i postavi na nove osnove.

Ministar je naglasio da Brisel mora da prekine "tu agoniju jer umesto da se ide ka smirivanju situacije ona se radikalizuje".

Nije stigla zvanična ponuda za kupovinu udela u Telekomu, ima zainteresovnih

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je danas da nije stigla zvanična ponuda za kupovinu 20 odsto Telekoma Srbija i da će, ako stigne, od poslovnih interesa Telekoma zavisiti da li će se ona biti realizovana.

List Danas je objavio da je američki investicioni fond Riplivud advajzors (Ripplewood Advisors) preko Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija dao ponude za državne udele od po 20 odsto u Telekomu Srbije i Komercijalnoj banci.

"Koliko ja znam nije stigla zvanična ponuda američkog fonda za kupovinu 20 odsto Telekoma, ali znam da postoji interesovanje", rekao je Ljajić.

On je dodao da nije nadležan za Komercijalnu banku i da ne zna da li je za kupovinu udela u toj banci stigla ponuda fonda Riplivud advajzors.

Prema nezvaničnim informacijama Danasa, rok važenja ponude tog fonda za kupovinu udela u Telekomu i Komercijalnoj banci je 120 dana i da je vlast u Srbiji sklona da je prihvati.

List je podsetio da je država pokušala već dva puta da proda svoj udeo u Telekomu, ali neuspešno, zbog nezadovoljavajuće ponudjene cene.

Vlada Srbije je počela postupak privatizacije Komercijalne banke gde je državni udeo 41,7 odsto i uskoro bi trebalo da bude izabran privatizacioni savetnik.