SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JASNA PORUKA
 
Ljajić: Ne postoji osnov da Srbija raskida saradnju sa Huaweijem
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 20.05.2019. - 22:05:08
BEOGRAD - Ne postoji bilo kakav osnov da Srbija raskida saradnju sa kineskom kompanijom Huawei, rekao je za Radio slobodna Evropa (RSE) ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je povodom restrikcija koje je američka kompanija Google uvela kompaniji Huavej kazao da Srbija ne želi da bude kolateralna šteta sukoba velikih telekomunikacionih kompanija.

"Ovde se radi o sukobu dva giganta", rekao je Ljajić i dodao da je u toku realizacija više ugovora koje je Srbija potpisala sa kineskom kompanijom.

Kako je objasnio, do kraja iduće godine 750 hiljada domaćinstava biće povezano optičkom mrežom, što je upravo rezultat potpisanog dogovora sa Huaweijem, vrednog 150 miliona evra.

Istakao je da je Huawei bio "korektan partner", te da nema potrebe da se dosadašnji nivo saradnje raskida.

"Mnoge telekomunikacione kompanije u Evropi imaju slične ugovore, rade sa Huaweijem i ne nameravaju da to prekinu, s obzirom na to da je on u ovom trenutku najveći snabdevač telekomunikacionom opremom u svetu", rekao je Ljajić.

Nemačka je, kako piše RSE, najavila donošenje specijalnog zakona kojim bi se osigurala da Huawei da neće predati podatke kineskoj državi, pre nego što dozvoli tom proizvodjaču telekomunikacione opreme da učestvuje u gradnji 5G (pete generacije) mobilne mreže. Upitan da li je Srbija razmatrala donošenje sličnih mera kojima bi se regulisalo poslovanje Huaveja, Ljajić je odgovrio da se to u ovom trenutku ne razmatra.

"U ovom trenutku to nije opcija, niti ima potrebe za donošenjem bilo kakvog lex specialisa (posebnog zakona). Postoji čitav niz zakona i imamo pravni osnov ukoliko je potrebno da se na bilo koji način zaštitimo. Mislim i da to velike telekomunikacione mreže u Evropi više čine da umire vlastitu javnost", rekao je Ljajić.

Povodom optužbi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o navodnim prisluškivanjima Huaweija i prenošenju osetljivih informacija vlastima u Kini, Ljajić je istakao da takvih bezbednosnih pretnji u Srbiji nije bilo.