SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OKRŠAJ
 
Linić poručio Ribiću: Krenite s revolucijom, ne bojim vas se
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji.hr
Datum objave: 13.07.2012. - 19:55:47
ZAGREB - Bio je to jedan od mirnijih sastanaka Vlade i sindikata. Sve dok Vilim Ribić nije shvatio da nema šanse nagovoriti vladajuće na neki ekstra dogovor ili barem još jednu odgodu. Onda je krenuo s govorom, kojega su i ostali sindikalci i ministri nazvali - "klasičnim političkim".
- Na jesen ćete imati štrajkove, revoluciju! Zaustavit ćemo cijeli sustav, ništa u ovoj državi neće funkcionirati. Dar-mar! Niste ni svjesni što će vas snaći - grmio je Vilim Ribić na okupljene ministre, no nije ih impresionirao.

- Ma tko ste vi? Ovo više nema smisla. Dosta je političkih govora. Vi na ništa ne pristajete. Radite što hoćete. Krenite s revolucijom, smanjite plaće i sebi i svojim kolegama koji ni kruh jeli ni kruh mirisali. Vi ste veliki sindikalac. pa, radite što hoćete, ali ja se vas ne bojim - odbrusio mu je ministar financija Slavko Linić, pokupio svoju torbu i izašao. I prvi put Ribić je ostao bez riječi. Iako je iskusan u duelima s bivšim ministrima financija, ovakav odgovor skamenio ga je.

Nakon nešto više od mjesec dana sindikalne borbe, Vilim Ribić uspio je isposlovati smanjenje plaća u prosvjeti za tri, pet, sedam ili devet posto, ovisno o godinama staža pojedinog, učitelja, profesora, znanstvenika ili tete u vrtiću.

Naime, predstavnici sindikata znanosti, srednjeg i osnovnog školstva, te sindikata medicinskih sestara Vilim Ribić, Branimir Mihalinec, Zvonimir Laktašić i Anica Prašnjak odbili su potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe, pa Vlada odbija legalizirati isplatu dodataka na plaću koju je sa sindikatima, za period od 2000. do 2004. potpisao bivši premijer Ivica Račan. A bez legalizacije te uredbe, Vlada od srpanjske plaće odbija isplatiti ilegalni dodatak za prosvjetare.

Ako se Vlada bude željela dodatno inatiti, imaju puno pravo od svih zaposlenih u prosvjeti zatražiti povrat ilegalno isplaćenih dodataka, što znači da bi učitelji, profesori i zanstvenici morali vratiti ukupno 2,4 milijarde kuna! No, barem zasad, u Banskim dvorima ne najavljuju takav epilog.

Uz dodatak TKU, Vlada je sindikatima u obrazovanju ponudila na potpis i sporazum o dodacima na plaću od 2,3 posto koji bi se s 1. srpnja trebao odgoditi na 1. siječnja iduće godine, i isplatiti sredinom veljače.

Osovina Ribić-Laktašić-Mihalinec iako nisu željeli potpisati dodatak TKU, inzistirali su na potpisu na odluku kojoj se prosvjetarske plaće povećavaju za 2,3 posto, no Vlada to, dakako, nije dozvolila s izlikom da ne mogu otjerati sve javne službe u moguće otkazivanje TKU, a za sebe potpisati povišicu.

Kako se moglo čuti od ljudi iz najbližeg kruga suradnika Vilima Ribića on je iz Banskih dvora otišao u potpunu šoku jer je očekivao da će u konačnici Vlada popustiti i pristati na njihove uvjete, ili da će se uspjeti nešto ispregovarati na stolu ili pod stolom, kao što su to radili posljednjih deset godina.

Dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru nakon šest rundi pregovora potpisali su uime zaposlenih u zdravstvu Spomenka Avberšek, za liječnike Ivica Babić, za zaposlene u kulturi Ljubica Pilić, a za socijalnu skrb Jadranka Ivezić.

www.jutarnji.hr