SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INTERVJU
 
Leko: Prodaja HUP-a Zagreb Adrisu dobra za hrvatski turizam
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 17.02.2018. - 16:00:51
INTERVJU - Anđelko Leko nedavno je većinski udio u svojih devet hotela, vilama i apartmanima na jugu naše obale prodao Adris grupi nakon nevjerojatnih 60 godina neprekinutog radnog staža. 

Sad se samo čeka da Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobri partnerski ugovor prema kojem Leko ostaje najveći suvlasnik Adrisu u HUP-u, a novinari mu u međuvremenu ne daju mira. 

Što je prevagnulo u korist novog većinskog vlasnika HUP-a? Zašto Adris, a ne, recimo, investicijski fond Morgan Stanley, i je li bilo još zainteresiranih kupaca? 

Da, interesenata je bilo više. Točno je da je među njima bila i cijenjena tvrtka koju spominjete, Morgan Stanley. S njihovim smo predstavnicima dulje vrijeme razgovarali i, da, zamalo završili posao. Zbog njih mi je žao što nismo, ali u finišu su sitnice prevladale u korist Grupe Adris kao domaće tvrtke. 

Sitnice? Je li sudbina šestotinjak zaposlenih i gotovo dvije tisuće dioničara bila među tim sitnicama? 

U cijeni nije bilo velike razlike. Ali, ne bi bilo korektno da sad govorim o detaljima. Što se zaposlenih i dioničara tiče, mislim da bi bili zadovoljni i s Morganom. Jedina je razlika što Adris sam operira sa svojim hotelijerskim biznisom, dok za Morgan Stanley to radi Falkensteiner. No, i to je dobra opcija, ali, kao što rekoh, presudile su nijanse, rekao je Leko za Večernji list.

Jesu li blizu oni koji procjenjuju da je riječ o kupoprodaji teškoj 800 milijuna kuna? 

Nije to točno. Sve će, uostalom, biti vidljivo na kraju ako ova transakcija, kao što vjerujem i nadam se, uspješno završi. Obveza je, naime, da se ide s javnom ponudom za otkup dionica prema svim dioničarima i tada će sve biti jasnije oko cijene. Mnogi misle da je riječ o velikom novcu, a zaboravlja se da ja imam obveze i kredite koje valja vratiti. No, naravno da sam nešto i zaradio...

Koliko vam ostaje vlasničkog udjela i koliki utjecaj nakon što transakcija bude okončana? 

Adris ima većinski udio i može suvereno donositi odluke. Ja sam zadržao 22,22 posto udjela u Expertusu, odnosno oko 13-14 posto u HUP-u. Ušao sam u partnerski odnos s kompanijom koja ima kapital i u koju imam povjerenja, a vjerujem da će moći raditi bolje od mene i ulagati više, i to pod povoljnijim uvjetima. Podržat ću sve odluke u korist razvoja, sigurno neću biti smetnja. 

Znate li u kojem smjeru Adris dalje namjerava voditi vaše sad već bivše hotele i jeste li imali nekih uvjeta za nove vlasnike? 

Nisam imao nikakve specijalne uvjete, ali o svemu smo, naravno, puno razgovarali. Grupa Adris sigurno će puno ulagati, a vjerojatno i dizati hotelsku kategoriju na višu razinu. Imat će hotele u Rovinju, našoj metropoli i Dubrovniku, što je pozicija koja daje puno mogućnosti za razvoj i fokusiranje na kvalitetu. Ne sumnjam da će raditi dobro, Maistra ima više hotela od HUP-a, imaju iskustvo i uvjeren sam da će ovakav razvoj događaja biti dobar za sva tri grada, ali i za hrvatski turizam u cjelini. 

Očito nijedan od sinova nije naslijedio toliku strast prema hotelijerstvu kakvu vi imate, je li bila teška spoznaja da je prodaja obiteljskog blaga mudrija opcija? 

Jedan sin jest u hotelijerstvu, ali drugi se fokusirao na pravo i odvjetničke poslove. I to radi uspješno i dobro. Da hotelijerstvo, na način kako sam ga ja radio, ostane obiteljski biznis, obojica bi se tome morala posvetiti. Nije bila realna opcija da sin pravnik u 56. godini uči novi zanat, a, kao što rekoh, ni da jedan sam ostane u tom poslu. Nakon mene bio bi to prevelik teret za jednoga, uspoređivalo bi ga se s ocem i kad napravi nešto dobro i kao napravi nešto manje dobro... Odlučio je sam krenuti u neke svoje poslovne vode. No, moram reći, ovaj posao nije jednostavan, ja ga radim punih 60 godina i mladom čovjeku to, ako je odgovoran, nije jednostavno preuzeti. A sinove sam odgajao da budu odgovorni. U svjetlu svega toga ne, nije bilo teško donijeti odluku o prodaji.