SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STRATEŠKI
 
Lek u Sloveniji širi paletu aktivnih sastojaka za inovativne lijekove
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 30.01.2019. - 14:00:49
LJUBLJANA - Farmaceutska tvrtka Lek u Sloveniji proširuje paletu proizvodnje aktivnih farmaceutskih sastojaka za inovativne lijekove. Prošle je godine tvrtka redovito zapošljavala 370 suradnika.

Prošle je godine u Mengešu počela proizvodnja triju aktivnih sastojaka za inovativne lijekove koji će na tržište doći sljedećih godina. Na ostalim lokacijama u Leku, prošle su godine započele završne faze proizvodnje nekih inovativnih lijekova.

U Mengešu su bili uključeni u razvoj triju novih bioloških lijekova sličnih Sandozu koji su došli na tržište prošle godine i koji su također uključeni u različite faze razvoja inovativnih bioloških lijekova. Na tom mjestu grade novi pogon za proizvodnju bioloških agensa, što će dodatno ojačati ulogu ovog mjesta kao ključnog Novartisovog centra za biotehnologiju. Vrijednost investicije procjenjuje se na 38 milijuna eura.

Novartis je od 2003. godine u Sloveniju uložio više od 2,3 milijarde eura, od čega je više od pola posvećeno razvoju, a drugo modernizaciji i proširenju proizvodnih kapaciteta.