SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Lavrov: Potrebne čvrste garancije EK za Turski tok
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 22.02.2019. - 08:24:06
MOSKVA – Rusiji su potrebne čvrste garancije Evropske komisije za izgradnju tranzitne linije gasovoda „Turski tok" koja će ići prema Evropi, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

„Izgradnja 'Turskog toka' napreduje prema planu. Razmatraju se i opcije za produžetak kopnene tranzitne linije ovog gasovoda u evropskom pravcu", rekao je Lavrov, a prenosi ruska agencija Tass.

„Međutim, s obzirom na tužne lekcije povezane sa 'Južnim tokom', čvrste pravne garancije Evropske komisije su svakako potrebne", dodao je on.

„Gasprom je prošle godine oborio rekord u isporukama gasa na evropsko tržište. Realizacija velikih infrastrukturnih projekata se nastavlja, među kojima je i Severni tok 2 koji bi trebalo da, preko najkraće i najjeftinije rute, diverzifikuje snabdevanje gasom za evropske potrošače", rekao je Lavrov.

Prva linija gasovoda „Turski tok" namenjena je za isporuke gasa tržištu Turske, a druga za zemlje južne i jugoistočne Evrope. Kapacitet svake linije je po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.